Fischer se ostře pustil do Pavlova kandidáta: Byl v KSČ, jako soudce pochybil. Můj hlas nemá

Prezidentský kandidát a senátor Pavel Fischer v rozhovoru pro CNN Prima NEWS (26. října 2022)

Buďto šlo o pochybení v roli soudce, nebo jednání na objednávku. Těmito slovy se senátor Pavel Fischer (nezařazený) ostře pustil do kandidáta na ústavního soudce Roberta Fremra, kterého navrhl prezident Petr Pavel. Kolem nominanta je podle zákonodárce příliš mnoho otazníků a kontroverzí, včetně jeho krátkého působení v řadách KSČ. Při středečním hlasování v horní komoře ho proto nehodlá podpořit. „Tímto vás zvu, abyste odmítnutí zvážili také,“ vzkázal svým senátorským kolegům. Fremr se proti kritice ohradil, zastání se dočkal také u Pavla.

Kontroverzní případ tří mladíků projednával Fremrův pětičlenný soudní senát v létě roku 1988. Obžaloba je vinila z více než stovky trestných činů, z nichž nejvážnější bylo záškodnictví. Partě vyčítala poškození pomníčků sovětských a bulharských vojáků na Olšanských hřbitovech, shození kanálového poklopu z Nuselského mostu a položení betonového pražce na železniční trať. Podle serveru Hlídací pes kauzu zmanipulovala StB tak, že za vůdce skupiny označila po vynuceném přiznání devatenáctiletého Alexandra Ereta. Na základě Eretovy výpovědi byla odsouzena i chlapcova matka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nebudu primátorce dávat lekce. Nestalo se to na ministerstvu ani v pracovní době, vzkázal Vondra

Právě Fremrova role v kauze byla hlavním bodem kritiky ze strany senátora Pavla Fischera. Připomněl, že pro soudce platí zásada trestního práva „in dubio pro reo“. Jinými slovy, že má soud v případě pochybností a nejistoty rozhodovat ve prospěch obžalovaného, což se u Fremra v řečeném případě nestalo. Fischer prý pročetl dochované spisy, aby si své domněnky potvrdil.

„Proč porušil zásadu? Nabízejí se dvě možná vysvětlení. Buď v té době učinil chybný úsudek v roli soudce, což by ho diskvalifikovalo odborně i profesně. Nebo jednal na objednávku – pak by šlo o vážné zjištění. Soudce nesmí ztratit nadhled, měl by zachovávat nestrannost,“ vyjádřil se v rozpravě senátor a někdejší prezidentský kandidát. „Soudce Fremr sice uvádí, že vstoupil do KSČ jen na dobu několika týdnů nebo měsíců, ale to není celá pravda. Jakožto kandidát na člena strany měl za sebou důkladnou přípravu, která v jeho případě prý trvala dva roky. Během toho se musel osvědčit jako loajální, oddaný a spolehlivý. Podle všeho si vedl dobře, protože se ve třiceti letech stal předsedou trestního senátu, a to není málo,“ pokračoval Fischer.

V plénu řekl, že ho prezidentův návrh na nominanty překvapil. Senátory posléze vyzval k tomu, aby si pořádně přečetli Fremrův rozsudek, aby měli představu, o jak vážnou věc se v horní komoře jedná. „Na základě mého vlastního čtení zmíněných dokumentů odmítnu udělit souhlas se jmenováním Roberta Fremra ústavním soudcem. Vás tímto zvu, abyste odmítnutí zvážili také,“ sdělil na konci svého projevu.

KSČ? Řešilo se to už u Pavla, padlo v plénu

Senátor Václav Láska (SEN 21 a Pirátů) se po odpolední pauze postavil na stranu Fremra a naopak zkritizoval Fischerův projev. K Fremrově členství v KSČ řekl, že podobná debata proběhal už na jaře, a to kolem současné hlavy státu. Kandidáta na ústavního soudce označil za jednu z největších kapacit v oboru.

Na druhou stranu přiznal, že by si pro rozhodování přál více času na rozmyšlenou – místo toho dostal na stůl šibeniční termín, kdy „nemá šanci znát objektivní pravdu“ o celém případu. „A nikdo to v době hlasování objektivně vědět nebude,“ dodal. Jmenování Fremra ale podle svých slov bránit nebude.

Neporušili jsme zákon, brání se soudce

Fremr již ve svém úvodním projevu odmítl, že byl prorežimním soudcem. Senátorům řekl, že v kauze Olšanské hřbitovy vědomě zákon neporušil, za pochybení se omluvil. „Nezákonné praktiky jsme neodhalili. Vyvolává to ve mně hořký pocit, vyslovil jsem svou upřímnou lítost,“ uvedl. O zmanipulování obžaloby ze strany StB se prý dozvěděl teprve v uplynulých dnech.

Již dříve uvedl, že k odsouzení tří chlapců včetně Alexandra Ereta mimo jiné pro vandalismus za ničení pomníků sovětských vojáků na Olšanských hřbitovech dospěl na základě jejich doznání a znaleckých posudků. „Já a náš senát jsme se vědomě porušení zákona nedopustili,“ ohradil se proti kritice.

Zastání se dočkal rovněž od prezidenta Petra Pavla, který ho nominoval. „Zatím jsem nedostal žádná fakta, která by prokázala, že Robert Fremr tehdy jako soudce nebo člověk selhal,“ hájil ho prezident. Naopak ocenil jeho bohaté zkušenosti i doporučení, která obdržel od dalších expertů z oboru. „Získal nominace nejvíce právních institucí, na které jsem se obrátil,“ zdůraznil Pavel.

Tagy: