Flegr se objevil v Griffinových. Jak evoluční biolog komentoval svou fotku v seriálu?

Jaroslav Flegr v seriálu Griffinovi

Flegr v seriálu (zdroj: CNN Prima NEWS)

Evoluční biolog a parazitolog Jaroslav Flegr se objevil v posledním díle americké animované komedie Griffinovi (v originále Family Guy) z produkce televize Fox. Na obrazovkách se český vědec, respektive jeho portrét, objevil díky svému výzkumu parazitárního onemocnění toxoplazmózy.

Biolog se mihl v nedávno odvysílané epizodě z 19. série, konkrétně šlo o díl s podtitulem „Familly Cat“. Ke zvěčnění Flegra došlo během diskuze mezi sousedem Griffinových Glennem Quagmirem a mluvícím psem Brianem, která se v jednom momentě stočila k toxoplazmóze a jejích účincích na člověka.

„Kočky někdy mají postranní úmysly. A když pak najdou tu správnou osobu, tak ji zotročí, aby je poslouchala po zbytek života,“ vysvětluje Quagmire, podle něhož se tak děje toxoplazmózou skrze kočičí trus.

„Dokáže to pobláznit lidi. Fakt to existuje, objevil to tenhle týpek,“ pokračuje Quagmire a vytáhne fotku českého vědce, pod nímž ještě visí nápis „opravdový chlap“. „Panebože,“ zvolá nato pes Brian, možná i v reakci na Flegruv ikonický účes. Přítomnost vědce pobavila mnohé české fanoušky seriálu, na jeho přítomnost upozorňují na sociálních sítích.

Jaroslav Flegr, který působí na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, je pevně spjat právě s výzkumem toxoplazmózy. Nebezpečný parazitický prvok napadá jak lidi, tak zvířata, projevy nemoci ale nejsou povětšinou příliš viditelné.

Určitým indikátorem bývá prudká změna nálad či prouhloubení psychických poruch. Nejčastěji se prvok dostává na člověka právě z trusu koček domácích, kolem kterých se točí prakticky celá nejnovější epizoda.

Samotného Flegra jeho portrét v seriálu potěšil. „Rád si ze sebe dělám legraci a fotka mě pobavila,“ řekl pro CNN Prima NEWS s tím, že mu ji poslali jeho studenti ihned po zhlédnutí epizody. „Okamžitě jsem jim vynadal, že nemají koukat na americké seriály, ale analyzovat data,“ dodal s úsměvem.

Tagy: