OBRAZEM: Jan Nepomucký se nechal naočkovat. Socha v Jeseníku glosuje aktuální dění

Socha svatého Jana Nepomuckého v Jeseníku se pravidelně zapojuje do společenské debaty nad aktuálním děním. Při první vlně covidu si světec nasadil plynovou masku. Poté, co se na Jesenicku vyostřila debata na téma zavádění 5G sítě, reagoval na to obezřetný Nepomucký čepičkou z alobalu.

Poslední rok a půl není pro mnoho lidí v celé České republice snadný, někteří občané Jesenicka se však rozhodli brát vážnou situaci s humorem. Obětí se jim stala socha svatého Jana Nepomuckého na Masarykově náměstí v Jeseníku.

Aktuálně se nechal světec pozdního středověku naočkovat z obavy před šířením nemoci COVID-19. Zdobení sochy na jesenickém náměstí se stalo v posledním roce a půl evergreenem místních vtipálků, kteří svým humorem baví obyvatele malého okresního města. Prezentují se jako „Neznámý vojín“ a redakce CNN Prima NEWS jejich identitu zná.

Vše začalo už během první vlny covidu na jaře loňského roku. V době všeobecného strachu z neznámé nemoci byla světci nasazena plynová maska. Poté, co se strach přelil v celospolečenskou solidaritu a šily se roušky, dostal jednu s nápisem „neboj“ také Jan.

Strach z 5G? Pomůže alobal

Na jaře minulého roku vystřídala strach z koronaviru obava z 5G sítě. Město na periferii Olomouckého kraje se stalo součástí projektu 5 českých měst, ve kterých se 5G síť testuje.

V žádném jiném z vybraných měst však nepanovala taková obava z možných negativních důsledků jako právě v Jeseníku, kde se mezi lidmi šířily nejrůznější konspirační teorie. V té době si z obavy z vlivů účinků 5G sítě na lidský organismus nasadil Nepomucký pro jistotu čepičku z alobalu.

Dalšího vyzdobení se socha dočkala až po více než roce, a to v době, kdy je společnost rozdělená kvůli očkování. Jesenicko patří k nejméně proočkovaným regionům v České republice. Svatý Jan Nepomucký se však v posledních dnech své první dávky vakcíny dočkal. Zda dostane za tři týdny také druhou dávku Pfizeru, není zatím jasné.

Tagy: