Epidemie neočkovaných. Mezi nově nakaženými drtivě převládají lidé bez vakcíny

Epidemie nemoci COVID-19 se šíří především mezi nenaočkovanou populací, a to přibližně z 80 %, ukazují to jak česká data, tak zároveň i statistiky z ostatních zemí. Například z 247 nakažených lidí, které laboratoře potvrdily ve středu, bylo 198 nenaočkovaných. Naopak pouze 41 osob se nakazilo po druhé dávce. Podle úřadů se navíc jedná převážně o asymptomatické případy.

Nákaza se šíří hlavně mezi mladými lidmi od 16 do 30 let. Tři čtvrtiny nových případů se týkají osob, které nejsou očkované, uvedl ředitel Ústavu statistických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Podle dat ÚZIS by podíl neočkovaných měl být mezi novými případy okolo 70 až 80 procent.

Konkrétně ze středečních 247 případů vypadá poměr takto: 198 neočkovaných (80,2 %), 8 nakažených po první dávce (3,2 %) a 41 po druhé dávce (16,6 %). Čísla uvedla pro CNN Prima NEWS Gréta Rakašová za ministerstvo zdravotnictví.

Že jsou tato čísla správná, dokazuje také situace v ostatních zemích. Podobně na tom jsou například na Slovensku. „78 procent nových případů za poslední dva týdny bylo mezi osobami, které nebyly plně očkované. 22 procent nových případů bylo plně očkovaných,“ uvádí slovenské ministerstvo zdravotnictví.

VÄČŠINA NOVÝCH PRÍPADOV JE MEDZI NEZAOČKOVANÝMI - 78 percent nových prípadov za posledné dva týždne boli medzi osobami, ktoré neboli plne zaočkované. 22 percent nových prípadov tvorili plne zaočkovaní.

Posted by Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky on Wednesday, August 25, 2021

Slováci to dokládají přehledným grafem, který ukazuje, že 74 procent nově nakažených je bez očkování, 4 procenta mají jednu dávku a zbylých 22 procent má ukončené očkování.

O podobném trendu v Izraeli nedávno hovořil český velvyslanec v zemi Martin Stropnický. „Nové případy jsou především u neočkovaných lidí. Existují i nepříliš početné případy, kdy deltu dostane někdo, kdo má dvě vakcíny, ale průběh bývá nesrovnatelný s tím, co si pamatujeme – žádné dýchací přístroje a jednotky intenzivní péče,“ řekl nedávno v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Odborníci očekávají, že s nadcházejícím návratem lidí do zaměstnání a dětí do škol začne epidemie covidu sílit. Podle Ladislava Duška by i při vysoce rizikovém scénáři vývoje mohlo být v nemocnicích kvůli covidu v druhé polovině září kolem 500 lidí, z toho necelá stovka na jednotkách intenzivní péče.

Tagy: