Francie chce držet krok s ostatními. Povolila vývoj nových technologií pro vojáky

Francouzský voják

Paříž povolila vývoj nových technologií pro vojáky

Silnější, výkonnější nebo s větší kapacitou mozku. Získat takové schopnosti by měly francouzským vojákům pomoci implantáty a další nové technologie. Těm dal do budoucna zelenou etický výbor ministerstva obrany s tím, že jiné národy už tuto možnost zkoumají, a proto s nimi musí držet krok.

„Francie nemá žádné okamžité plány na vývoj invazivní technologie pro vojáky. Musíme však čelit faktům. Ne každý sdílí naše zábrany, a proto musíme být připraveni na to, co přinese budoucnost,“ řekla francouzská ministryně obrany Florence Parlyová pro britskou BBC.

Technologie propojí člověka a stroj do jednoho celku

Na podobných výzkumech pracují i v Rusku nebo Číně. Také americká armáda předpokládá, že v příštích desetiletích vyvine vojákům oční, sluchová, svalová a nervová vylepšení, která propojí člověka a stroj do jednoho celku.

Například americký vizionář Elon Musk už na rozhraní mezi počítačem a člověkem pracuje. Čip se jmenuje neuralink a letos v srpnu ho poprvé implementovali do mozku prasat. „V mnoha ohledech je to něco jako náramek fitbit ve vaší lebce s malými dráty,“ popsal tehdy Musk.

Podobné čipy uvnitř lebky by v budoucnu mohly sledovat kondici, vyčerpání i optimální zatížení vojáka. Zpráva francouzské komise také zmiňuje výzkum implantátů, které by mohly zlepšit mozkovou kapacitu, velitelům umožnit sledovat vojáky a kontrolu jejich životních funkcí na dálku. Podle této zprávy by však měly být omezeny snahy o biologické vylepšení člověka nebo genetické praktiky. „A také cokoliv, co by mohlo ohrozit integraci vojáka do společnosti nebo návrat do civilu,“ stojí ve zprávě francouzského ministerstva obrany.

Nervové implantáty zajímají nejen armádní specialisty, velký pokrok zaznamenali vědci i při jejich vývoji pro civilní výzkum.

Tagy: