PŘEHLEDNĚ: Kde najít nejlepší letní brigádu? Zájem klesá, lukrativní pozice jsou již zabrané

Práce v kavárně (Ilustrační foto)

O jaké brigády je zájem a jak jsou placené?

Zájem o letní brigády v Česku v posledních letech klesá. Důvodem je například to, že ty lukrativnější v administraci jsou již zabrané lidmi, kteří tímto způsobem v poslední době řešili pokles životní úrovně v souvislosti s vysokou inflací a energetickou krizí. Pro studenty tak zůstávají méně oblíbené a hůře placené práce například v pohostinství či v cestovním ruchu. Na růžích ustálo nemají ani lidé mladší osmnácti let, což se týká například neúspěšných žadatelů o studium na středních školách, jejichž možnosti jsou z důvodů bezpečnosti práce velmi omezené.

Kolik si vyděláte

Zájem o brigády v Česku klesá. Důvodem je například to, že si lidé příliš nevydělají. „Za slabším zájmem o letní formu přivýdělku stojí i poměrně nevýrazný růst odměn brigádníků, meziročně o zhruba jen sedm procent. Po zohlednění zhruba jedenáctiprocentní inflace tak reálně výdělky brigádníků oproti loňsku poklesly o čtyři procenta,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda.

ČTĚTE TAKÉ: Češi jsou světoví rekordmani: Bojí si říct o víc peněz. Firmy je holí jako ovce, míní ekonom

Odměny za krátkodobou práci se navíc liší v jednotlivých regionech. „Je tam i geografické hledisko. Výdělky jsou nejvyšší v Praze, kde se v průměru platí více než 160 korun za hodin. V Ústeckém či Moravskoslezském kraji je to méně, kolem 130 korun na hodinu. Zejména v Praze či Brně výdělky občas ‚ulítnou‘ i citelně nad 200 korun za hodinu. I tak však může být do pozic třeba v logistice problém brigádníky sehnat, neboť mezi nimi setrvale roste odpor k manuální práci. Raději se nechávají živit rodiči v mamahotelích, než aby přijali poměrně dobře placenou brigádu spočívající v práci manuálního rázu,“ vysvětlil.

Lukrativní brigády jsou zabrané

Zajímavější pozice již byly rozebrány v uplynulých měsících, a to především starší skupinou pracujících. „Je tu přibližně 20 až 25 procent domácností, které jsou současnou inflační krizí velmi zasaženy a lidé si musí brát třeba i druhá zaměstnání, aby vůbec vyšli při současném dramatickém nárůstu cen. Už během jara si brali druhá zaměstnání, takže vysáli trh s atraktivními brigádami. To je další důvod proč se dnes brigádníkům nechce pracovat, protože na ně zbývají například manuální práce a atraktivní brigády v kanceláři či administrativě už jsou rozebrány,“ popsal Kovanda.

Přesto jsou brigády, které jsou pro studenty ideální. „Třeba plavčíka může těžko dělat osmdesátiletý důchodce,“ vysvětlil Kovanda. „Jsou to práce v exteriéru, kde jsou potřeba nějaké fyzické síly, což je ale právě průmysl, práce ve skladu či doplňování zboží. Tam se těm mladým ale příliš nechce,“ doplnil.

Podobně hovoří i další. „Zájem o brigády dlouhodobě klesá. Především ze strany studentů. Většinu brigád, které máme v nabídce, obsazujeme lidmi, kteří nejsou studenty. Jsou to lidé, kteří kombinují víc částečných úvazků, nebo střídají sezónní práce, protože si tak vydělají víc peněz, než kdyby někde pracovali na plný úvazek,“ řekl pro CNN Prima NEWS Jiří Halbrštat ze společnosti ManpowerGroup.

Místo je v gastru či v cestovním ruchu

Ideální prostor, kde hledat práci, je tak aktuálně v gastronomii či například v hotelích. „Brigádnici se hrnou do administrativních provozů, a to i za cenu, že si tam vydělají méně peněz. Chtějí získat praxi a kontakt třeba s firmou, ve které by chtěli pracovat dlouhodobě. Největší poptávka je nicméně v gastronomii a v cestovním ruchu, odkud během pandemie zmizelo velké množství zaměstnanců,“ vysvětlil Halbrštat.

Podle Petra Jarolíma z agentury Axial je práce na směny však velmi nepopulární. „Brigádníci pak určitě chybí v gastru a na manuálních pozicích,“ uvedl. Brigádu tedy podle něj rozhodně není problém sehnat – nabídka napříč různými sektory je poměrně obsáhlá. „Pokud se ale jedná o oborové brigády, nabídek je samozřejmě méně, a ne vždy je u nich atraktivní hodinová sazba,“ uzavřel Jarolím.

Problém mají také lidé mladší 18 let. „Pokud evidujeme zájem, tak je to u skupiny do 18 let, která se hůře zaměstnává a jejich možnosti jsou například z důvodu bezpečnosti práce velmi omezené,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS Jan Zábranský z agentura Student. „Lidé do 18 let berou všechny možné práce, protože pozic je minimum. Jsou ochotní jít i doplňovat zboží do regálů. Nemohou ale z důvodu hmotné odpovědnosti například dělat na pokladnách,“ doplnil.

Personalisté: Pracujte i během studia

Poptávka studentů po letních brigádách je podle některých personalistů nižší než v minulých letech. „Často se dokonce mladých uchazečů ptáme, proč nemají při absolvování školy nějakou další činnost kromě studia. Jejich odpověď je skoro vždy stejná – věnovali se studiu a nestíhali by toho více,“ uvedla Jaroslava Ester Evangelu ze společnosti Brněnská personalistika.

Personalistka dodala, že zkušenosti s brigádou mohou přitom studentům následně pomoci získat práci na plný úvazek. „Jakákoli brigáda, nejen v oboru, je u budoucího zaměstnavatele dobře vnímána,“ vysvětlila.

Někteří studenti ve velkých městech jsou přitom demotivovaní. „Dnes máme v Praze mladé studenty, kteří již nevstanou za 250 korun za hodinu a raději se věnují letním radovánkám. Často je navíc živí a financují rodiče a opět se dostávají do módy mamahotely. Lidé, kteří třeba do 35 let bydlí u rodičů, ušetří miliony korun. Generace devadesátých či nultých let měla, co se týče brigád, větší nasazení než generace současná,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda.

Jiná situace se však může týkat mimopražských studentů, kteří mají větší výdaje na bydlení i cestování. „Naopak jiný student, který dojíždí, je ochoten přijmout 100 nebo 120 korun. Také záleží na motivaci mladého člověka. Například se může jednat o práci v přírodě, která je může bavit,“ doplnil.

Letní stáž?

Léto mohou ambiciózní studenti využít také pro neplacenou stáž. Lidé si sice nevydělají, ale mohou získat důležité zkušenosti, kontakty, a především položku do životopisu, což se jim bude hodit pro další profesní kariéru.

„Dnes jsou i vysoce zdatní studenti ochotni pracovat dva měsíce zadarmo, aby měli nějaký zářez do CV a pak to zhodnotili v budoucnosti. Je to přístup, který je umožněn tím, že mladí lidé mohou žít v mamahotelech a nemají takové výdaje za bydlení,“ vysvětlil Kovanda.

Tagy: