Gaza vydělává na EU víc než Česko. Pomoc pro Hamás je až desetinásobná, tvrdí ekonom

Následky úderů izraelské armády v Gaze

CNN natáčela v Gaze

Navzdory barbarským činům teroristické organizace Hamás nadále proudí finanční podpora z Evropské unie do Gazy. Částka se dokonce zvyšuje a podle posledního oznámení předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové zamíří k Palestincům okolo 100 milionů eur. V posledních patnácti letech přitom na území Gazy přiteklo od unijních států 1,24 miliardy eur ročně. Při porovnání velikosti ekonomik dostala Česká republika desetkrát menší objem peněz.

Další dotování Pásma Gazy mnoho politiků silně kritizuje. Na odmítavém postoji se shodnou i čeští vládní a opoziční představitelé. „Nedal bych jim ani dolar, ani euro. Vůbec bych se s nimi nebavil, dokud nepropustí poslední rukojmí,“ prohlásil o evropské pomoci europoslanec Alexandr Vondra (ODS) na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Počty nakažených jsou špička ledovce. Expertka řekla, v čem spočívá nebezpečí následků covidu

Řekl to v době, kdy bylo rozhodnuto o zaslání 75 milionů eur v rámci humanitární pomoci. Od té chvíle ale došlo k jejímu navýšení na 100 milionů eur. Podle šéfky Evropské komise jdou peníze zejména na ochranu a pomoc civilistům, kteří se pohybují na území Gazy.

Kritici ale upozorňují, že příjem peněz fakticky ovládá Hamás. Finanční prostředky proto mohou proudit přímo na výrobu zbraní či jiného vojenského materiálu.

Na nedostatek peněz si ale Palestinci nemohou stěžovat. Od roku 2008, kdy se k moci dostala teroristická organizace Hamás, přispívala Evropská unie štědrými částkami. Podle materiálu European Joint Strategy in support of Palestine 2021–2024 šlo dokonce o 1,24 miliardy eur ročně.

Pokud by se porovnaly velikosti ekonomiky Palestiny a České republiky, získalo Česko desetinásobně menší objem peněz. „Země EU už dlouhá léta doslova zasypávají Palestinu, včetně Gazy, miliardami eur. Přitom ohledně toho, kam proudí, panují nejasnosti. Například podle zprávy Evropského účetního dvora z roku 2013 se v letech 2008 až 2012 ztratily hned dvě miliardy eur z evropské pomoci Palestině,“ řekl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

I peníze na silnice využijí teroristé, upozorňuje ekonom

Peníze nemíří z Evropské unie čistě do Pásma Gazy. Podpora je adresována vedle oficiální samosprávy vedené prezidentem Mahmúdem Abbásem zejména Organizaci pro osvobození Palestiny a také hnutí Fatah, které ovládá Západní břeh Jordánu. Kromě humanitární pomoci posílá EU peníze i Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky.

„I kdyby všechny stovky milionů dolarů, které EU každoročně posílá do Gazy, byly do posledního centu vynaloženy ryze na humanitární a rozvojové účely, Unie tím stejně financuje terorismus, byť nepřímo. Protože když se v Gaze opraví silnice za unijní peníze, vládnoucímu Hamásu o to více zbude třeba na nákup íránských zbraní nebo výcvik hrdlořezů,“ upozornil Kovanda.

Podle něj proto neexistuje izolovaná a adresná pomoc potřebným v Pásmu Gazy. „Je to nebezpečný alibismus. Jediný způsob, jak nesponzorovat, byť nepřímo, krveprolití a masakry, je zastavit finanční pomoc Gaze,“ dodal.

Tagy: