Generál Řehka: Investovat do obrany až během krize je hloupé. Staré plány neplatí, vše zdražilo

Náčelník generálního štábu Karel Řehka na panelové diskuzi v texaském Houstonu

Summit NATO ve Washingtonu

Staré modernizační plány, které vznikly před lety, dnes neplatí. Vzrostly ceny a potřebujeme na ně více peněz. V texaském Houstonu to řekl náčelník generálního štábu Karel Řehka v debatě u příležitosti 25. výročí vstupu České republiky do Severoatlantické aliance. Dodal, že zvyšovat výdaje na obranu až v momentě, kdy přijde krize, je ten nejhloupější způsob, jak investovat do bezpečnosti. „Nemáte ničeho dostatek, musíte čekat ve frontě a všechno je dražší. Jsem proto stoprocentně přesvědčený, že dvě procenta HDP na obranu nestačí,“ pokračoval Řehka.

Jsou dvě procenta HDP na obranu dost? Na otázku moderátorky měl šéf české armády jasnou odpověď: „Ne. Jsem o tom přesvědčen, že nestačí. Není divu – když poslední roky dáváte na obranu jen jedno procento nebo procento a půl, nefunguje to tak, že pak najednou začnete utrácet dvě procenta a všechno bude hned v pořádku,“ řekl Řehka v texaském Houstonu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinu neopustím, řekl Biden na summitu NATO. Svoji viceprezidentku si spletl s Trumpem

Výsostné zanedbání výdajů na armádu je podle něj jedna alarmující věc, do hry se ovšem vložil další problém – zdražení. „Ceny vzrostly. Všechny plány, které jsme například před dvěma lety daly dohromady na modernizační programy, už vůbec neplatí, protože na ně potřebujeme více peněz,“ upřesnil náčelník generálního štábu během panelové diskuze s experty na bezpečnostní sektor.

„Snažím se to vysvětlit i doma (v České republice) – pokud začnete investovat do své obrany až v momentě, kdy přijde krize, je to ten nejhloupější způsob. Nemáte ničeho dostatek, musíte čekat ve frontě a všechno je dražší. Jsem proto stoprocentně přesvědčený, že dvě procenta HDP na obranu nestačí,“ pokračoval Řehka.

Podpora Ukrajiny napadené Ruskem je podle Řehky zásadní pro obranu celé Evropy. Výsledek války bude formovat chování Ruska v Evropě. Co se týče potenciální ruské agrese vůči alianci, nejsou podle náčelníka generálního štábu takové náznaky či varování pro brzkou budoucnost, existují ale varování ohledně dlouhodobé přípravy na potenciální konflikt s NATO.

Náčelník generálního štábu podotkl, že je také přirozené, že v odlišných regionech vnímají lidé různé hrozby s různou důležitostí. „Nemůžeme se zaměřovat na Rusko pouze v Evropě, musíme se také dívat na další regiony. Je velmi znepokojivé, co aktuálně činí v Africe,“ dodal.

Lídři zemí NATO na třídenním summitu ve Washingtonu slíbili Kyjevu nezvratnou cestu do aliance a dlouhodobou vojenskou pomoc. S konkrétními přísliby nových dodávek zbraní přišlo několik zemí v čele se Spojenými státy. Aliance také poprvé obvinila Čínu, že poskytuje Rusku vojenský materiál. Peking tuto kritiku odmítl, zatímco Moskva uvedla, že aktivity NATO na Ukrajině si vyžádají ruskou odpověď.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Právo na sebeobranu zahrnuje právo na údery na vojenské cíle v Rusku, řekl šéf NATO Stoltenberg.

Tagy: