GLOSA: Bude příští ústavní soudce prezident jmenovat s lajnou koksu na zrcátku?

Petr Pavel jmenoval soudkyni Ústavního soudu Veroniku Křesťanovou. Slavnostní akt probíhal se sklenkou sektu.

Vaňková dál zůstává primátorkou Brna. Koaliční partneři jí vyjádřili podporu

Úvodní snímek pochází z 8. srpna. Prezident Petr Pavel jmenoval soudkyni Ústavního soudu Veroniku Křesťanovou. Slavnostní akt doprovázely sklenky alkoholu. V Česku se bez alkoholu neobejde žádná oficiální akce. Bude to tak i v dalších letech? Nebo nastane doba, kdy bude legalizovaný třeba kokain a ústavní soudci dostanou možnost se na oficiální akci posilnit šňupáním?

Na fotografii jsem vybral Petra Pavla, protože se o něm hodně mluví a je v centru dění. Jezdí bez helmy a nemá čas si prověřovat dopředu, zda náhodou kandidát na ústavního soudce Robert Fremr není starý bolševik. Prezident toho má zkrátka hodně. Ale zvolit jsem mohl kohokoliv jiného. Bez alkoholu se v České republice neobejde žádná oficiální akce. Bez sklenky sektu probíhaly snad jen v covidové době, kdy aktéři měli pod nosem roušky a pilo se blbě.

Při jmenování vládních úředníků se prostě pije. Prezident i premiér jsou v té době vlastně v práci, přesto mají v ruce alkohol. Když pak představitelé vlády vyrazí do regionů, tak je v krajích vítají s pivem, vínem občas i s kořalkou. Všichni, kteří v té době srkají alkohol, jsou v práci. Nedělají to ve volném čase. Alkohol zkrátka do české společnosti patří stejně jako nadávání na fotbal.

Když jsme u toho fotbalu, tak jste asi zaznamenali kauzu, že dva rozhodčí mají v podstatě po kariéře. Komise rozhodčích fotbalového svazu je postavila mimo listinu kvůli tomu, že pánové Pavel Orel a Adam Horák si dali jedno pivo den před utkání. Den před utkáním! Jedno pivo! Jasně, možná si ho dali s bafuňáři jednoho týmu a na stole ležely obálky, z této fotbalové kauzy možná ještě něco vyplave, ale zatím je důvodem pro stopku pivo.

Kdyby fotbalová komise měla možnost řídit prezidenta, premiéra, ministry, hejtmany či starosty, musela by vylučovat každý den. Co je v politice standard, by ve fotbale bylo na vyhazov. Dva rozhodčí neustáli sklenici s národním mokem.

To v Brně jsou jinačí kabrňáci. Tam ustojí všechno. Primátorka Vaňková dokázala politicky přežít i setkání s lajnami bílého prášku. Kolegové z ODS i magistrátu se jí zastali, že prášek viděla ve volném čase, když nebyla v práci. Ti rozhodčí také nebyli v práci, ale už víme, že fotbal proti alkoholu bojuje, zatímco politika nasypané lajny omlouvá.

Ve vlasech vydrží kokain 90 dnů. Jak dlouho vydrží v Brně?

Stálo by také za úvahu, kdo je primátorkou Brna, když má Vaňková padla. Kdo se ujímá vlády nad Brnem, když jde Vaňková odpoledne z kanceláře? Naivně jsem se vždy domníval, že kněz, policista a politik jsou ve svých funkcích i mimo pracovní dobu, ale z Brna mi vzkázali, že nikoliv, že všichni jsme někdy v práci a někdy máme padla. A pak třeba dovolenou, po které si skočíme na testy, zda ještě nejsme trochu pod vlivem. Uživatel nějakého toho sypání by měl vědět, že ve vlasech vydrží stopy po drogách déle než v moči a měl by si vybrat takový test, který dopadne negativně. Tedy pozitivně pro kariéru.

A tak máme za sebou bizarní dva týdny, ve kterých se z jedné strany volá po legalizaci kokainu, z druhé strany se volá po tvrdšímu boji s alkoholem. Pivo je zlo, kokain je zábava, slyšíme v těchto dnech na každém rohu. Ono se to zase rozfouká, jako když vítr foukne do hromádky sněhu. Ale kdyby se to nerozfoukalo a tyhle dva proudy by se dostaly do symbiózy, tak při příštím jmenování ústavních soudců to nemusí cinkat, ale může lehce sněžit. Na to si ale chvíli počkáme. Zatím totiž celé Česko (ano i Brno) šňupe hlavně hromady pokrytectví. To umí skvěle sportovní i politické prostředí.

Tagy: