GLOSA: Volby u sousedů prohrál také Ježíš, Poláci se odvrátili od Kaczyńského i bigotní víry

Časy se mění a tradičně zbožné Polsko se pomalu odvrací od víry v Ježíše. Alespoň v bigotního Krista, který žádá absolutní poslušnost. Potvrzují to i výsledky nedělních voleb do Sejmu a Senátu, které odrážejí i sčítání lidu z roku 2021. V nejvíce katolické zemi na světě se v poslední dekádě vzdalo víry šest milionů lidí, další miliony občanů rubriku spojenou s náboženskou vírou vůbec nevyplňovaly.

Poláci už nechtějí slepě naslouchat velebníčkům v sutanách, kteří osm let pomáhali držet u moci vládu Právo a spravedlnost. A před letošními volbami věřícím v chrámových lavicích často téměř nařizovali, že musejí volit stranu Jarosława Kaczyńského.

ČTĚTE TAKÉ: Volby v Polsku vyhrálo vládnoucí PiS, vládu bude nejspíš sestavovat opozice

Vlivný tandem naboural

Kdo nebude hlasovat pro vládnoucí stranu, ten přivolá na zemi hromy, blesky a mocnosti pekelné. A ponese vinu za Polsko plné islamistů, LGBT komunit a dost možná i ruských generálů. I tohle bylo slyšet před parlamentními volbami z některých kostelních kazatelen.

Vládní strana Právo a spravedlnost tvořila dvě volební období vlivný tandem s římskokatolickou církví. A ten zemi odhodlaně bránil nejen před satanem, ale i před hříšnými ženami, které zvažovaly umělé přerušení těhotenství. Potrat se stal za Kaczyńského kriminálním činem. Těhotné o plodu nemohly nijak rozhodovat, na to měla patent jen polská vláda a bůh.

Zakazovat a utahovat šrouby, vzhlížet na nebesa a zároveň rozdávat plnými hrstmi z eráru. Po osmi letech se většině Poláků taková vláda začala zajídat, hlavně ve velkých městech a na západě země. Absolutní zákaz potratů, který vládní strana Jarosława Kaczyńského prosadila v uplynulém volebním období, naštval i miliony žen, což dokázaly sebevědomými masovými demonstracemi.

Polský katolík míří do pohádky

Vláda opřená o špičky církve v posledních letech ztrácí popularitu i z docela banálních důvodů. Nejmladší voličská generace již prostě příběhu Ježíše Krista, který měnil vodu ve víno a dokázal chodit po vodní hladině, nechce uvěřit. „Polský katolík pomalu patří do pohádek,“ provokativně napsal nedlouho před volbami opoziční polský deník Gazeta Wyborcza, když upozornil, že církev má velký problém. Není o ni zájem.

Podle deníku se průměrný mladý Polák sice nevzdává takzvaných křesťanských tradic, ale ortodoxní katolicismus zatracuje. Tedy i povinné modlitby, náboženskou výuku anebo další povinnosti a rituály svázané s vírou. A právě noví odpadlíci od bigotní církve v nedělních volbách také přispěli k volebnímu vítězství tří opozičních stran, které už se před volbami dohodly na případné vládní koalici.

Strana Právo a spravedlnost sice získala nejvíce hlasů, ale je to Pyrrhovo vítězství. Vládu složit nedokáže, docela snadno ji přitom sestaví seskupení Občanská koalice, Třetí cesta a Nová levice. Kaczyński asi vznik opozičního kabinetu bude pořádně komplikovat, a to možná i nezákonnými prostředky, tečku za tímto povykem ale nakonec udělá nová liberální či středolevicová vláda. Zvláště když horní komoru čili Senát jasně ovládla Občanská koalice.

Češi téměř bez víry, sousedy to teprve čeká

Zatímco při sčítání lidu v roce 2011 se k římským katolíkům přihlásilo 89 % Poláků, o deset let později statistikové konstatovali, že věřících je 70 %. Pro polský klér to byl otřes a nečekaný sešup. Představené církve navíc šokovalo, že 20 % obyvatel země na otázku náboženské víry odmítlo odpovědět, přitom v roce 2011 neodpovědělo pouze 7 % obyvatel. A 9 % Poláků se při posledním sčítání dokonce rovnou označilo za ateisty, zatímco před deseti lety měla země sotva 3 % popíračů boha.

Avšak vládní lídr Kaczyński zřejmě výsledkům sčítání lidu nevěnoval dostatečnou pozornost anebo jim prostě neuvěřil. A předvolební kampaň opět z velké části nechal na církvi, která měla voliče náležitě poučit, kdo musí hlasování vyhrát.

I z dosud nejzbožnější země v Evropské unii se přitom pomalu stává sekulární stát, ačkoliv ve srovnání s Českou ateistickou republikou čeká Polsko ještě dlouhá cesta. V tuzemsku se ke katolíkům hlásí už jen 9 % obyvatel, v tomto směru jsme rekordmani. Český Ježíš zastupuje jen malou menšinu, proto už o bohu téměř nemluví ani křesťanská strana KDU-ČSL.

Kaczyński bohem spíše strašil

Stále méně Poláků si přeje, aby mu kněz mluvil do svobodných voleb, to je prostě protimluv. Víra přece může mít různé podoby a milionová komunita Poláků, která nyní žije ve Velké Británii (samotné Polsko má 38 milionů obyvatel), dobře poznala i praktiky liberální anglikánské církve. Ta dnes po věřících vlastně skoro nic nechce. Když nevěřící vstoupí do kostela, duchovní s ním jen opatrně mluví třeba o pravdě a lásce. Z víry je spíše tradice, jakési členství v „historickém klubu“, což ale nevadí duchovním ani běžným Angličanům.

Polská katolická hierarchie i Jarosław Kaczyński nicméně voličům pořád nutí boha s tváří strašáka. Přísného Ježíše, který trestá hříšníky. A za tento ultrakonzervativní názor teď vláda zaplatí odchodem do opozice.

Strana Právo a spravedlnost samozřejmě neoslovovala jen věřící. Mnohé její populistické sliby pozitivně vnímala třeba i poslední generace předrevolučních polských komunistů. Hlavní voličskou základnu partaj nicméně získávala s pomocí Ježíše Krista. Lépe řečeno, tuhle biblickou postavu šikovně využívala, jak už to v dějinách udělalo mnoho panovníků, vůdců či stran.

Svět řeší fyziku, Poláci křídla andělů

Nejsilnější opoziční uskupení Občanské koalice přitom boha neodmítá, jen s nebeskými silami pracuje mnohem citlivěji než vláda. Po Ježíšovi chce lídr Donald Tusk maximálně požehnání pro svobodné Polsko, nikoliv pomoc s omezováním lidských práv, nezávislých médií či soudnictví a s ponižováním důstojnosti žen. Křesťanství má zůstat duchovním a kulturním dědictvím, nikoliv dogmatem. Proti bigotnímu katolicismu, který zemi tahá zpět až někam do středověku, se teď bude protestovat stále hlasitěji.

Profesor Slezské univerzity v Katovicích Marek Migalski už třeba v minulých dnech navrhl zrušení teologické fakulty na této vysoké škole. Argumentoval, že nemůže zkousnout následující kontrast. Svět zrovna prezentuje nové držitele Nobelových cen za fyziku, chemii lékařství, ale na Slezské univerzitě vznikají vědecké práce jako „Vybrané aspekty existence a povahy andělů“ nebo „Panenství ve světle instrukcí Ecclesia Sponsae Imago“.

V Polsku si asi následující názor nedovolí říct žádný z politiků tří opozičních stran, které dohromady na hlavu porazily vládní stranu Právo a spravedlnost. Už jen proto, že v zemi se ke katolické víře pořád hlásí 70 procent obyvatel, tedy i miliony voličů opozice. Drzý soused z jižní hranice Polska to však může vyslovit na plná ústa: „V polských parlamentních volbách prohrál nejen Jarosław Kaczyński, ale zároveň s ním i bigotní Ježíš.“

Tagy: