Gott o Krajčovi: Neměl jsem k němu ideální vztah. Párkrát jsem mu to dal najevo

„K Richardu Krajčovi jsem neměl úplně ideální vztah,“ přiznává Karel Gott ve své autobiografii Má cesta za štěstím. Ta vyšla 14. července při příležitosti zpěvákových nedožitých 82. narozenin. Gott zároveň prozradil, proč jim to neklapalo a že Krajčovi poslal provokativní telegram. Časem si ale vše vyříkali a frontman kapely Kryštof nakonec napsal duet Srdce nehasnou, který Gott pět měsíců před smrtí nazpíval se svou dcerou Charlotte.

„Od chvíle, kdy mi lékaři předpověděli pouhých šest měsíců života, jsem přemýšlel o tom, jestli je ještě nějaká píseň, kterou bych tady po sobě chtěl zanechat. Pokud bych si mohl nazpívat už jen jedinou, napadlo mě, že bych nejraději nahrávku ‚na rozloučenou‘ udělal společně se svými dcerami,“ píše Gott ve své knize Má cesta za štěstím.

Charlotte se záměr zamlouval, Nelly se na duet s nejslavnějším českým zpěvákem ještě necítila. „Chtěli jsme něco náladou zcela jiného než naše předchozí pohádkové duety. Přál jsem si, abychom objevili cosi kultovního jako Zvonky štěstí, ale aby to myšlenkovým poselstvím bylo závažnější, duchovnější,“ vysvětluje zpěvák s tím, že nevěděl, koho oslovit, aby píseň napsal.

V té době mu přišel do cesty Richard Krajčo. Gott v knize přiznává, že ze začátku se neměli v lásce. „Neměl jsem k němu úplně ideální vztah, přiznávám, protože jsem si od něho kdysi v novinách o sobě něco nepřívětivého přečetl. Měl jsem na něho po léta svůj názor a také jsem mu to uměl dát párkrát najevo,“ uvedl a přidal zábavnou historku.

„Už nevím, čí to byl tenkrát nápad, ale když můj sekretář Honza, pocházející z Pardubic, přinesl informaci, že Richard vystupuje v pardubickém klubu ve stejný den, co jsem zpíval v ostravské hale, poslal jsem mu telegram: ‚Richarde, zdravím z vyprodané ČEZ Arény v Ostravě do toho vašeho pardubického klubíku!‘,“ vypráví Gott v knize a zároveň uznává, že to bylo trochu provokativní a dětinské.

Richard je nejspíš trochu namyšlený

O několik let později se mu od společných známých ale doneslo, že Krajčo proti němu nic nemá. „Naopak prý mě má vlastně docela rád,“ podotkl. Manželku Karla Gotta tak napadlo, že Krajča pozve jako jednoho z vystupujících gratulantů na zpěvákův narozeninový koncert v O2 areně. „Řekl jsem, ať to tedy zkusí. Očekával jsem, že pozvání spíš odmítne,“ píše Gott.

Když mu Ivana Gottová volala, prý byla nervózní. „Protože byla naočkovaná mnou, že je Richard nejspíš trochu namyšlený. Zdání klame. Nezdál se nafoukaný ani trochu,“ uvedl s tím, že Krajčo Ivaně líčil, že Gottovi kdysi napsal dlouhou zprávu, v níž se snažil vše z minula vysvětlit a omluvit se.

Vše bylo odpuštěno

„Mé odezvy se prý však nedočkal. Když se pro jistotu zeptal na správné telefonní číslo, zjistil, že psal na staré,“ popisuje zpěvák s tím, že Krajčo brzy nato zavolal, omluvil se a vše vysvětlil. „K mému velkému překvapení byl na druhé straně linky pokorný, uctivý a milý kluk. Vše bylo odpuštěno! Úplně jsem na Richarda změnil názor,“ přiznal Gott.

Krajčo se znovu ozval před Vánoci. S Gottem se domluvil, že mu nazpívá refrén k jeho písni Vánoční. „A právě v souvislosti s touto písní mě napadlo, že by to mohl být právě on, koho oslovím s prosbou o společnou píseň pro mě a Charlottku,“ podotkl Gott.

Nemám už moc času

Krajčovi pak se svou ženou Ivanou zavolal. „‚Zkuste, prosím, aby byla píseň o tom, jak odcházející otec předává své dceři, začínající zpěvačce, své životní zkušenosti.‘ ‚A kdy byste si to tak představovali?‘ zeptal se opatrně. ‚Co nejdřív, Richarde, nemám už moc času,‘ přiznal jsem mu. ‚To si děláte legraci!‘ hlesl šokovaně. Pochopil, že nežertuji, a už se na nic neptal,“ píše zpěvák ve své autobiografii.

Do týdne mu Krajčo volal, že už píseň má, že ji napsal přes noc. „Ale skromně přiznal, že na text nebyl sám, že mu částečně pomáhal Petr Harazin. V telefonu zněl jeho hlas dost nesměle a přál si, abych k němu byl naprosto upřímný,“ vypráví Gott s tím, že Krajčova píseň je doma všechny dostala.

„A text ještě víc. Byly to verše se silnou emocionální hloubkou, téměř filozofické zamyšlení nad životem. Vyznívaly jako mé osobní vyznání, umocněné ještě krásnou baladickou melodií a dialogem s dcerou. Píseň nám připadala úžasná,“ podotýká zpěvák.

Uznal však, že bylo předem jasné, že jeho dceři se nebude zpívat lehce. Třináctiletou Charlotte podle něj od začátku dojímala upřímnost textu. „Věděla o mém stavu všechno. Pokoušel jsem se ji vysvětlit, že časem píseň ocení. Vůbec se jí nechtělo, ale přesto s natáčením souhlasila,“ uvádí Gott.

Těžké chvíle pro Charlotte

„Dala do toho úkolu všechno. V tu chvíli to sice dělala po mě, ale jednou, možná za dlouho, z téhle písně snad bude mít větší radost,“ přál si nejznámější český zpěvák.

Píseň vyšla začátkem května roku 2019. Po pěti měsících Karel Gott zemřel. „Aniž bych musel cokoliv dodávat, lidé mé poslední sdělení a poselství pochopili. Jen jsem přemýšlel, jestli píseň není až příliš smutná. Věřím, že časem nebude. Bude věčná. A už v jejím názvu je vyjádření naděje: Srdce nehasnou!“ píše zpěvák ve své autobiografii Má cesta za štěstím. Ta vyšla 14. července 2021 u příležitosti zpěvákových nedožitých 82. narozenin.

Tagy: