Gruzie láká na výhodné investice u moře. Peníze se lidem vrátí rychleji než v Česku

Každý měsíc se v gruzínském přímořském městě Batumi prodá tisíc apartmánů a zájem roste i o nedaleké Kobuleti. Do lokality proudí peníze z celého světa a byty si zde začínají pořizovat i Češi. Finanční návratnost je totiž výrazně rychlejší než u investic v Česku.

„Poptávka zahraničních investorů po projektech v Gruzii každým rokem roste. Největší zájem je zatím o Batumi, kde se každý měsíc prodá více než tisíc apartmánů, což je o 36 procent víc, než tomu bylo v loňském roce. Proudí sem peníze z celého světa, nejvíce z Turecka, Ázerbajdžánu, ale také Izraele, Polska, Skandinávie a přidávají se i Češi,“ popsal adžarský ministr financí Jaba Phutkaradze. „Soustředíme se teď i na další oblasti, jako je například přímořské Kobuleti, jehož turistická návštěvnost se od loňského roku zvýšila o 26 procent,“ dodal.

Právě v Kobuleti, letovisku na pobřeží Černého moře, se v srpnu letošního roku otevřel český hotel Magnetic Beach Resort. Ten funguje jako apartmánový hotel, do jehož jednotlivých pokojů může vložit své peníze soukromý investor.

Apartmán za tři miliony

Lidé si mohou vybrat z různých typů kompletně a moderně vybavených apartmánů, které se liší zejména velikostí. Metr čtvereční stojí 3 750 až 4 500 dolarů. Apartmán je tedy možné pořídit už za 138 285 dolarů, tedy asi 3 250 000 korun.

„Majitel nám potom apartmán svěří, my ho pronajímáme jako součást pětihvězdičkového hotelu, také o něj pečujeme a servisujeme jej. Lidem, kteří pokoj koupí, proto odpadá nepříjemná starost, a už jen inkasují zisk z pronájmu. Všichni majitelé přitom mají stejné podmínky výdělku,“ vysvětlil předseda představenstva skupiny První investiční a zároveň provozovatel hotelového komplexu Magnetic Beach Resort Petr Zapletal.

Hotel funguje jen pár měsíců a 40 procent hostů zatím tvoří Gruzínci. V investicích ale projekt cílí do Česka. „Magnetic Beach Resort má v tuto chvíli 129 apartmánů, z nichž čtvrtina je již prodaná a další polovinu máme předběžně zarezervovanou. Sto procent z nich jsou výhradně čeští investoři a majitelé,“ popsal Zapletal.

„Máme spočítanou a vyzkoušenou návratnost investice do apartmánu v Gruzii do 12 let. Když porovnáme jakýkoli investiční projekt v České republice, bavíme se o období 30 let a více. K tomu si ještě můžeme připočíst výhled a tempo, s jakým se v Gruzii zdražují nemovitosti. Za posledních pět let v oblasti Kobuleti narostly meziročně ceny nemovitostí o 15 procent,“ upozornil zároveň.

Do dvou budov hotelu s apartmány, bazénem a restaurací bylo potřeba na začátku investovat 14 milionů dolarů. Zpočátku mělo jít jen o českou investici do gruzínského projektu, ale v První investiční se nakonec rozhodli jinak. „Nechtěli jsme stavět podle původního projektu, a tak jsme ho odkoupili a dokončili stavbu po svém, tedy podle nejvyšších evropských standardů,“ uvedl Petr Zapletal. Projekt si vzal na starosti spolu s manželkou Danielou, která se stala hlavní designérkou.

Důvodem bylo zejména to, že gruzínské stavby často nejsou příliš kvalitní a po pár letech je to na nich vidět. „Chtěli jsme udělat nejen hotel, který bude skvěle vypadat, ale trvali jsme na použití těch nejkvalitnějších materiálů, které jsme často dováželi z Česka nebo jiných částí Evropy, chtěli jsme budovu zateplit a podobně,“ podotkla Daniela Zapletalová.

Proč právě Gruzie?

Do Gruzie přijíždí čím dál více turistů a zejména Adžárie, tedy oblast na pobřeží, kde leží město Batumi i Kobuleti, je z 35 procent závislá na cestovním ruchu. Cestovatele lákají nejen zmíněné a většinou příjemně prázdné černé pláže, ale třeba i moderní architektura v Batumi nebo naopak nedotčená příroda v horách. Nejbližší z pobřeží je oblast Bakhmaro, ale vyrazit lze třeba i na Velký Kavkaz, kde jsou v zimě perfektní podmínky pro lyžování.

Investicím „hrají do karet“ nejen krásy gruzínské krajiny, ale také místní ekonomika a podmínky podnikání. V prestižním žebříčku Ease of Doing Business, který hodnotí právě přívětivost dané země pro podnikatele a který je každoročně součástí zprávy Doing Business Světové banky, obsadila Gruzie před dvěma lety sedmé místo, Česko skončilo na 41. příčce.

Gruzínská veřejná správa je navíc jednoduchá a minimálně byrokratická. Proces nákupu a převodu nemovitosti tam trvá méně než hodinu, neplatí se daň z převodu nemovitosti a koupě nemovitosti dává kupujícímu právo získat povolení k trvalému pobytu. Gruzie má také uzavřenou dohodu o zamezení dvojího zdanění s více než 50 zeměmi včetně České republiky a od roku 2014 také bezcelní dohodu o volném obchodu s Evropskou unií.

Tagy: