Gruzínský sen o EU se bortí. Vláda přijala „ruský zákon“, obyvatelé se opět bouří

Gruzie se bouří.

Gruzínci v ulicích protestují proti proruským krokům své vlády

Gruzie je opět v plamenech. Občané kavkazského státu se masivně bouří kvůli kontroverznímu zákonu o zahraničním vlivu, který si odsouhlasil tamní parlament. Opozice hlásí, že tímto zákonem se gruzínská vláda může pokoušet umlčet nevládní politiky i média. Prezidentka Salome Zurabišviliová v rozhovoru pro CNN řekla, že jde o „ruský zákon“. Kritický je v tomto ohledu rovněž český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Desítky tisíc Gruzínců pokračují v demonstracích a odporu proti své vládě, která protlačila kontroverzní zákon.

Už dříve proti nim policie používala slzný plyn či vodní děla. Dá se očekávat, že násilností teď bude přibývat. Jen za poslední den gruzínská policie zadržela celkem 13 demonstrantů. Odpůrci zákona podle médií slibují, že budou v protestech pokračovat. Stejně kritická je nadále i gruzínská opozice.

ČTĚTE TAKÉ: Dusno v gruzínském parlamentu. Kvůli spornému zákonu létaly pěsti, rvačku zachytila kamera

S nevolí se na postup vládní koalice dívá i prezidentka Salome Zurabišviliová. Podle ní je novela velmi podobná té, kterou si v Rusku prosadil tamní vládce Vladimir Putin. „Je to ruský zákon. Je to přesná kopie Putinova zákona, který byl přijat před několika lety a uplatněn k tomu, aby rozdrtil občanskou společnost,“ řekla v rozhovoru pro americkou stanici CNN gruzínská hlava státu.

Zurabišviliová CNN potvrdila, že má v plánu zákon vetovat. Na tom však nemusí záležet. V tom případě se totiž vrátí do parlamentu, kde jej vládní koalice může znovu protlačit svými hlasy a zlomit prezidentské veto.

Kritické ohlasy zní i ze západního světa. Ozval se i šéf tuzemské diplomacie Jan Lipavský. „Přijetí zákona o ‚zahraničních agentech‘ v ruském stylu poškodí gruzínskou občanskou společnost, a tedy i gruzínskou demokracii a právní stát,“ napsal Lipavský na sociální síti X. Doplnil, že se tímto rozhodnutím Gruzie vzdaluje od vysněného členství v EU.

Protesty trvají již týdny

Gruzínská vláda premiéra Irakliho Kobachidzeho zákon hájí s tím, že přinese jasno do financování nevládních organizací. V praxi má zákon stanovit, že organizace, které dostávají více než pětinu svého rozpočtu ze zahraničních zdrojů, se musí registrovat jako „organizace nesoucí zájmy cizí moci“.

Paradoxem je, že Kobachidzeho strana Gruzínský sen se zmíněný zákon již pokoušela prosadit loni. Po protestech jej stáhla, ale před několika málo týdny jej s mírnými úpravami vrátila zpět do hry.

Protesty v gruzínských městech se konají právě od té doby. Násilnosti a odpor neprobíhají pouze v hlavním městě Tbilisi, ale i v dalších městech jako třeba Kutaisi nebo Batumi.

Tagy:
Vladimir Putin protest Gruzie Tbilisi Evropská unie Jan Lipavský parlament vláda Salome Zurabišviliová Gruzínský sen