Hacker napadl počítačovou síť rodiny z Benešovska. Pachatel byl blíž, než tušila

Ačkoliv mnohým chytrá domácnost většinou usnadňuje život, může ho i dost znepříjemnit. O tom by mohla vyprávět rodina z Benešovska, které hacker napadl jejich počítačovou síť. Po měsíci nepříjemností, kdy jim neznámý dokonce i vyhrožoval, ohlásila věc policii. Ta následně zjistila, že pachatel se nachází přímo pod střechou zoufalé rodiny.

„Středočeští kriminalisté přijali koncem loňského roku oznámení od rodiny z Benešovska, ve které měl neznámý hacker napadnout a dlouhodobě ovládat zabezpečenou domácí počítačovou síť,“ informovala o incidentu středočeská policejní mluvčí Barbora Schneeweissová.

Rodině hacker opakovaně měnil názvy domácí Wi-Fi sítě, měnit hesla a PIN kódy ke všem stolním počítačům a notebookům i mobilním telefonům, průběžně odpojoval domácnost od internetu a způsoboval havárie operačních systémů různých elektronických zařízení.

„Otec rodiny celou věc nahlásil na policii po více než měsíci, co k tomuto jednání mělo docházet,“ řekla Schneeweissová. Zprvu to vypadalo, že musí jít opravdu o zkušeného hackera. V některých případech se začal napojovat i na chytrou televizi, kde zanechával různé vzkazy, množil ikony na stolních počítačích i noteboocích, mazal různé soubory a složky.

„Nakonec pak v anglickém jazyce sdělil, že ovládá Wi-Fi síť a dokáže zničit všechny počítače v domácnosti a aby tohoto jednání zanechal, řekl si o výkupné v celkové výši 100 tisíc korun,“ uvedla Schneeweissová.

Výslech celé rodiny je přivedl na stopu

Když policisté poprvé přijeli, vyslechli k věci celou čtyřčlennou rodinu a provedli šetření na všech elektronických zařízeních. „V tu chvíli jim některé indicie začaly napovídat, že se možná o útok hackera z vnějšího prostředí nejedná a více se zaměřili na všechny členy rodiny, zda útoky nepochází od někoho z nich, k tomu se však nikdo nepřiznal,“ popsala.

Policejní kriminalisté však spolupracovali i se specialisty zabývajícími se kyberbezpečností a testováním zabezpečení proti kybernetickým útokům. Další informace pak policisty utvrdily, že útočník musí pocházet z rodiny.

„Když měli policisté dostatek důkazů, znovu vyslechli i nezletilého chlapce, který se pod tíhou všech zajištěných důkazů nakonec k celé věci doznal. Co ho k tomuto jednání vedlo, policistům nesdělil, možné je však to, že se nechtěl účastnit on-line výuky nebo chtěl dostat novější mobilní telefon a notebook,“ dodala Schneeweissová.

A trest? Vzhledem k tomu, že nezletilý mladík měl ke všem zařízením v domácnosti přístup, jeho chování nenaplňuje skutkovou podstatu trestného činu a celý případ byl minulý týden policisty odložen.

Tagy:
Policie ČR rodina Středočeský kraj wi-fi kybernetické hrozby hacker Benešovsko notebook počítačové systémy neznámý pachatel překvapivé odhalení okres Benešov počítačová síť