Hádka o kulturní památku „hlavák“: Slíbili zachovat halu, opřeli se památkáři do magistrátu

Budoucí podoba hlavního nádraží v Praze vyvolala mezi jednotlivými institucemi válku. Národní památkový ústav (NPÚ) se ostře ohradil proti výtce zadavatelů přestavby, tedy pražského magistrátu (MHMP), Správy železnice (SŽ) a pražského dopravního podniku (DPP), že odbavovací budova nádraží byla na poslední chvíli zapsána mezi kulturní památky. Ústav tvrdí, že zmíněné instituce památkáře ujišťovaly, že odbavovací hala zůstane zachovaná.

Národní památkový ústav odmítl, že by zapsal odbavovací halu pražského hlavního nádraží do katalogu kulturních památek účelově v souvislosti s návrhem úprav nádraží, který počítá s bouráním její velké části.

ČTĚTE TAKÉ: Čekání v zimě a dešti, kritizuje Scheinherr nový „hlavák“. Musíme být odvážní, oponuje Hřib

„NPÚ se podivuje nad tím, že památková ochrana nové odbavovací haly (NOH) je pro MHMP, SŽ a DPP překvapením. Na společných jednáních s organizátory soutěže opakovaně upozorňoval na památkový potenciál NOH a na podání návrhu na prohlášení za kulturní památku. V rámci jednání byl NPÚ ujišťován, že význam NOH včetně uchování výtvarně pojednaných interiérů bude v zadávací dokumentaci ošetřen,“ píši památkáři ve svém vyjádření.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Anketa mezi cestujícími o nové podobě hlavního nádraží v Praze

Podle památkářů není rovněž pravda, že by vytvoření památkové ochrany vzniklo jen kvůli „novému hlaváku“. „Národní památkový ústav se důrazně ohrazuje i proti tvrzení, že by aktuálně potvrzená památková ochrana byla výsledkem ukvapeného nebo nestandardního, a už vůbec ne účelového jednání. Jde jen o časový souběh věcí. Dokladem toho je fakt, že stavba byla předmětem výzkumného bádání dávno před zahájením příprav soutěžního dialogu, v letech 2016 až 2021, v rámci projektu Analýza hodnot moderní architektury 60. a 70. let 20. století,“ píše ústav.

NOVÝ HLAVÁK 🚂 Národní památkový ústav si byl vždy vědom mimořádných architektonických i památkových hodnot nové...

Posted by Národní památkový ústav on Monday, December 4, 2023

K zápisu došlo nečekaně, říkají instituce

Památkáři reagovali na nedávné vyjádření institucí, které byly zadavatelem přestavby. „K zápisu haly hlavního nádraží do katalogu kulturních památek NPÚ došlo nečekaně doslova přes noc a je pro nás překvapením. Zápis je ovšem založen na neplatném odůvodnění a nemá ani právní základ. Ukvapené a nepodložené jednání NPÚ je nejen nestandardní, ale navíc budí dojem účelovosti,“ napsal Magistrát hlavního města Prahy společně se Správou železnic a Dopravním podnikem hl. m. Prahy ve vyjádření.

„Už při tvorbě zadávací dokumentace k soutěžnímu dialogu jsme konzultovali situaci s NPÚ a Odborem památkové péče Magistrátu hlavního města Prahy. Zástupci NPÚ nám na jednání ještě před vyhlášením Soutěžního dialogu potvrdili fakt, že NOH není zapsanou památkou,“ píše se ve vyjádření na stránkách IPR.

Zlom podle nich přišel až v samotném závěru rozhodování. „Teprve v samé závěrečné fázi soutěžního dialogu nám ministerstvo kultury sdělilo, že považuje odbavovací halu za kulturní památku s odkazem na názor Drážního úřadu. Ten nejprve odbavovací halu označil za přístavbu Fantovy budovy a následně po doplnění podkladů svůj názor opravil,“ uvádí.

„Samotná hala až do 30. 11. 2023 nebyla jako kulturní památka ani evidovaná v katalogu NPÚ. Objekt Nové odbavovací haly byl dokonce v minulosti na prohlášení za kulturní památku NPÚ navržen (v roce 2004), nicméně ze strany ministerstva kultury byl podnět zamítnut a nebylo zahájeno řízení o prohlášení za kulturní památku,“ doplnily instituce ve společném prohlášení.

V mezinárodní soutěži na přeměnu nové haly, přilehlých Vrchlického sadů a podobu plánované tramvajové zastávky před nádražím uspěl návrh kodaňského studia Henning Larsen Architects. Dominantním prvkem přestavby je velká dřevěná konstrukce, která se má klenout nad novou odbavovací halou směrem k Vrchlického sadům. Zároveň má zmizet velká část haly, zachována má být část nacházející se pod magistrálou.

Minulé pondělí zveřejněný návrh sklidil kritiku a vznikla proti němu on-line petice. Petenti požadují zachování haly, kterou navrhli architekti Jan Bočan, Josef Danda, Alena Šrámková, Jan Šrámek a Julie Trnková a která je podle nich významným reprezentantem architektury 70. a 80. let.

Tagy: