Hádka ve studiu. Ekonom Janský se hlasitě přel s odborářem Samkem o sporných výpočtech

Ekonom a člen NERV Petr Janský (vlevo) a odborář Vít Samek (vpravo)

360° 24.5.2023

Poplašná zpráva. Tak ekonom a člen NERV Petr Janský hodnotil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS výpočty odborů v jejich úsporném balíčku, který ve středu představily. Doplnil, že částky, které uvedly, jsou „skoro horší, než kdyby nevypracovaly nic“. S tím silně nesouhlasil odborář Vít Samek. „Hlavním problémem je extrémní inflace, s ní vláda nebojovala, jen ji pozorovala. To je situace, která se nutně musí projevit i v kalkulaci,“ hájil návrh.

Odbory spočítaly, že příští rok dojde k nárůstu cen o šest procent s dodatkem, že to může být víc. Průměrnou rodinu podle nich bude tento růst stát 50 tisíc korun. „Poplašná zpráva. Byla to fráze, co řekla Danuše Nerudová, a také to tak vidím. Zrušení benefitů – 60 tisíc, zrušení školkovaného – 30 tisíc, znehodnocení příjmů o inflaci – 50 tisíc. Bylo by hodnotné, kdyby odboráři přišli s vyhodnocením balíčku,“ konstatoval Janský.

Podle něj je škoda, že s vyhodnocením konsolidačního balíčku ještě nepřišla sama vláda. „Vítám některá čísla, která odbory uvádějí, ale takto špatná nerealistická čísla... jsou skoro horší než nic. Například to, jak zapracovávají a zohledňují celou inflaci. A přitom mluvíme o konsolidačním balíčku. Tímto se stáváte nevěrohodnými partnery, cokoliv řeknete, tak se bojím, co za tím je,“ opřel se do Samka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Znovu spusťte EET a zrušte zvyšování paušálů. Středula navrhuje vládě, jak ušetřit miliardy

Ten okamžitě reagoval. „Řeknu vám, co za tím je. Hlavním problémem současné situace v Česku je extrémní inflace. Vláda s ní nebojovala, jen ji pozorovala. Ve fiskální politice se nedělo nic, čili říkáme, že důsledkem vládní politiky je i podíl na vysoké inflaci. Ta znehodnocuje příjmy lidí. Jestli se naplní předpoklady inflačního vývoje za rok 2022–2024, jak je máme spočítané, každý občan přišel o 35 % svých příjmů. To je situace, která se musí nutně projevit i v této kalkulaci,“ mínil.

Vláda nemá řešit inflaci

Janský však kontroval, že to nemá nic společného s konsolidačním balíčkem. „Vyzývali jsme vládu: ‚Řešte to.‘ Vláda nechtěla,“ odporoval Samek. „Vláda nemá řešit inflaci, to má dělat Česká národní banka. Vláda má řešit veřejné finance. Já, kolegové z NERV a ekonomové jsme říkali: ‚Vládo, zadlužuješ se moc rychle.‘ Proto má nyní kabinet konsolidační balíček, který vítám, a myslím, že je dobrý,“ reagoval ekonom.

Následně ocenil, že i odborový předák Josef Středula přehodnotil situaci, kdy tvrdil, že konsolidace není potřeba. „Dnes jsem koukal na tiskovou konferenci, kdy říkal, že potřeba je, jen jinak. Tento posun vítám, stejně jako konkrétní návrhy. Pak ale vidím velký problém s čísly, která práci znehodnocují,“ vzkázal.

Podle Samka Janský opomíjí dva aspekty. „Vláda má k dispozici fiskální politiku a nástroje na podporu ekonomického růstu. Ekonomický růst je základní lék na inflaci. Čili potřebujeme docílit vysokého ekonomického růstu, který umožní i růst mezd a to, abychom řešili částečně dluhovou past, do které jsme se dostali,“ reagoval odborář. Doplnil, že na materiálu, který ve středu představili, pracovali krátce, zhruba den a půl. „Nevíme, jestli částky sedí. Počkejme si za půl roku, rok a podívejme se zpětně. Rád se s vámi sejdu a uvidíme, jak to vyšlo,“ uzavřel Samek.

Tagy: