Velká dohoda v Číně: Hamás a další palestinské frakce podepsaly smlouvu o vládě v Gaze

Palestinské hnutí Fatah, teroristické hnutí Hamás a dalších 12 palestinských frakcí v Číně v úterý po třech dnech jednání podepsaly dohodu o vytvoření takzvané prozatímní vlády národního usmíření v Pásmu Gazy, až na tomto palestinském území skončí válka. Podle agentury AFP to oznámil čínský ministr zahraničí Wang I.

Cílem Fatahu i Hamásu je podle agentury Al-Džazíra vytvoření palestinského státu s hranicemi z roku 1967. Rozdělené však frakce zůstávají v názoru na prostředky, jak toho dosáhnout. Fatah se přiklání k vyjednávání, zatímco Hamás obhajuje ozbrojený boj proti Izraeli. Frakce jsou znesvářené od krvavého převratu z roku 2007, při kterém Hamás převzal od Fatahu moc v Pásmu Gazy.

ČTĚTE TAKÉ: „Nebezpečné dobrodružství“ Izraele může vyvolat válku, zní z Íránu. Útok v Jemenu má tři oběti

Za Hamás v Pekingu jednal vůdce politického křídla hnutí Ismáíl Haníja a za stranu Fatah její místopředseda Mahmúd Alúl. Dohoda mezi oběma frakcemi přináší potenciální průlom v době, kdy Izrael a Hamás patrně dosahují pokroku v jednáních o příměří v Pásmu Gazy.

Spolupráci obou palestinských hnutí považuje řada expertů za klíčovou pro poválečnou obnovu Gazy, podotýká list The New York Times (NYT). Frakce v Pekingu naposledy jednaly v dubnu, kdy pokusy o smíření selhaly.

„Podepisujeme dokument, který vyzývá k národní jednotě, a jsme odhodláni završit cestu národní jednoty,“ řekl Al-Džazíře vysoký představitel Hamásu Músa abú Marzúk.

Vysoce postavený člen Hamásu Husám Badrán v prohlášení vyzdvihl roli Číny v pořádání rozhovorů. Agentura Reuters v této souvislosti poukázala na rostoucí čínský vliv na Blízkém východě a označila nejnovější vývoj za „diplomatický převrat“ pro Peking. Loni Čína zprostředkovala mírovou dohodu mezi Saúdskou Arábií a Íránem.

Vláda národní jednoty bude podle Badrána spravovat záležitosti Palestinců v Pásmu Gazy a na Západním břehu Jordánu, dohlížet na obnovu a připravovat podmínky pro volby.

Z dosavadních informací není jasné, zda je Hamás ochotný definitivně se vzdát boje jako prostředku k vytvoření palestinského státu. Při rozhovorech v Káhiře a Dauhá o příměří s Izraelem dalo teroristické hnutí najevo, že by po skončení války mohla Pásmo Gazy a Západní břeh Jordánu spravovat vláda složená z nestraníků, což by otevřelo cestu k uspořádaní všeobecných palestinských voleb, píše NYT.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Úder na Gazu si vyžádal 90 mrtvých a stovky zraněných. Šlo o členy Hamásu, tvrdí Izrael

Tagy: