Hasič těžký průběh nemoci COVID-19 zvládl. Kvůli následkům ale odešel z práce

Kvůli následkům po prodělání covidu musel hasič odejít z práce

Před pár dny odešel z hasičského záchranného sboru (HZS) v Jeseníku hasič Pavel A. Po 25 letech ve službě svou práci opustil kvůli nemoci COVID-19. Měl vážný průběh a kvůli následkům, které ho i po vyléčení provázejí, se sám rozhodl z práce odejít. Jeho kolegové se s ním ale řádně rozloučili.

V pondělí 28. prosince proběhlo v Jeseníku oficiální rozloučení s velitelem hasičů Pavlem A. Do hasičského sboru nastoupil v roce 1995. Jako vedoucí krajského informačního střediska se zasloužil o vybudování nového HZS okresu Jeseník v oblasti IT technologií a spojení, uvádí na svém facebookovém profilu HZS Olomouckého kraje.

Za svou službu u hasičů se podílel i na řešení následků povodní jak v roce 1997, tak 2009. Stejně tak pomáhal při jiných mimořádných situacích, ať už z pozice velitele jednotek, tak velitele požární stanice, kterou zastával od roku 2011.

„Bohužel se s největší pravděpodobností stal prvním příslušníkem HZS ČR, který končí služební poměr na vlastní žádost po prodělaném těžkém průběhu onemocnění COVID-19, kdy mu jeho současný zdravotní stav dále neumožňuje vykonávat službu u sboru,“ uvádí důvod hasiči.

Při nákaze Pavel A. doslova bojoval o život. „Žijeme ve složité době, v situaci, kdy jsme v začátcích hledání způsobu, jak účinně bojovat s tímto novým nebezpečím a neexistují ověřené způsoby léčení,“ citovali hasiči krajského ředitele Karla Koláříka. Všichni jsou však rádi, že se Pavel A. uzdravil, že se opět směje a může žít vesměs normální život.

Při loučení dostal Čestnou medaili

„Mrzí mě, že Pavlovo poslání u sboru, jehož smyslem je zachraňovat životy, končí. Nicméně jsem velmi rád a těší mě vidět znovu jeho úsměv. To, že je tu s námi, je pro jeho rodinu, nejbližší přátele a kolegy zcela jistě ten nejlepší vánoční dárek a obrovská úleva,“ uvedl Kolářík.

Při rozloučení se kolegové pro Pavla A. připravili poslední výjezd s požárním zásahem a překvapením. Za svou 25letou službu končící hasič obdržel od náměstka generálního ředitele pro řízení lidských zdrojů František Vavery jménem generálního ředitele Drahoslava Ryby Čestnou medaili HZS ČR. Tu obdržel za dlouholetou příkladnou činnost.

„Pavlovi přejeme do další etapy jeho ‚pohasičského‘ období zejména tolik potřebné zdraví, ať se jeho stav zlepší natolik, aby mohl opět kvalitně žít a přijímat radosti života se svými blízkými,“ dodal na závěr ředitel územního odboru Jeseník Jan Pastucha.

Tagy: