Sněmovní vyšetřovací komise je podle Havlíčka politickou hrou. Kalousek v ní smysl vidí

partie

Sněmovní vyšetřovací komise? Havlíček je skeptický, Kalousek ji vítá

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) se v pořadu Partie na CNN Prima NEWS vyjádřil na téma Vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Jde podle něj o politickou hru a její závěry nemohou být dobré, protože jde o politickou instituci. Poslanec a šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek si ale myslí, že komise smysl má.

„Co se týká vyšetřovací komise, tak ta se na parlamentní bázi netěší důvěře občanů. Ne protože byl záměr špatně něco dělat, ale je to politická instituce. Její závěry nemusejí být nejobjektivnější,“ řekl Havlíček a dodal: „Nejsem přesvědčen, že kterékoliv politické závěry nejsou dobré, v politice jde o soupeření. Politici se chtějí udržet ve funkci, udržet si mandát.“

Miroslav Kalousek z TOP 09 ale v komisi smysl vidí. „Nevíme, jaká pandemie nás ještě může potkat. Úkolem komise by nemělo být hledat viníka, ale mohou z toho být výstupy na vyvarování se dalších chyb,“ uvedl Kalousek.

Hamáček: Nemá cenu dělat hon na čarodějnice

Pro založení komise je i předseda Ústředního krizového štábu a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). „Nemá cenu teď dělat hon na čarodějnice a hledat viníka. Z mého pohledu se musíme ale podívat, jak stát reagoval, a je to poučení do budoucna. Nic jiného od nás veřejnost neočekává,“ prohlásil v Partii Hamáček.

Vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky je dočasná sněmovní komise, která je zřízena za účelem vyšetření věci veřejného zájmu. Návrh musí podat nejméně 40 poslanců, členy komise mohou být také jen poslanci.

Rozhovor Terezie Tománkové s Karlem Havlíčkem a Miroslavem Kalouskem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy:
Miroslav Kalousek TOP 09 Karel Havlíček Terezie Tománková Partie Terezie Tománkové ANO 2011 Jan Hamáček vyšetřovací komise