Vyhoupnout se do sedla koně a zapomenout na starosti. Vysočina nabízí unikátní hipostezky

Odpočívající kůň

CNN_Domácí: PC KONSKE STEZKY.1

Říká se, že žádná hodina života není ztracená, pokud je strávená v sedle. Že jste nikdy na koni nejeli nebo nevíte kam vyrazit? S kamerou vás vezmeme na Vysočinu, která má jako první z krajů v Česku hipostezky zanesené v mapách.

Dusání kopyt a lehký vítr ve vlasech, i to jsou důvody, proč tak rádi usedáme do sedla. Pohled přes koňské uši a hřívu stojí opravdu za to a pro milovníky těchto osobitých zvířat je dokonce ze všech nejkrásnější.

Hipostezky lákají turisty

Koňská turistika čím dál více získává na oblibě u rekreačních jezdců i naprostých začátečníků. A majitelé koní a stájí to vědí, proto začínají budovat takzvané jezdecké stanice. Ty na Vysočině už se dokonce dají najít i v mapách.

„Jezdecké stanice umožňují turistům zapůjčit si koně, můžou si na něm udělat výlet s instruktorem, případně mohou absolvovat základní jezdecký výcvik,“ říká Olga Königová, ředitelka Vysočina Tourism.

„Dneska to tak funguje, že k nám jezdí lidé, kteří se chtějí naučit jezdit a chtějí poznat Vysočinu na koních. My je několik dní – třeba dva, tři – trápíme v hale, aby zvládli základy,“ říká v pořadu Prima Česko Pavel Hawerland, majitel koní na Qranchi u pramene Dyje.

Stačí zadat do mapového portálu jezdecké stezky a neměli byste se v lesích, na loukách a polích ztratit. Bezmála 900 kilometrů, to je velká dálka. Koně ale potřebují někde načerpat síly, zastavit se.

Takové občerstvovací stanice pro zvířata, kde se zrelaxujete i vy, fungují na podobném principu jako benzinové pumpy pro řidiče – podle mapy je najdete na každých 20 až 30 kilometrech.

Tagy: