Virolog: Vakcína proti opičím neštovicím? Oproti covidové má nepříjemné vedlejší účinky

Další případ nakaženého opičími neštovicemi v Česku

Česko má další případ nakaženého opičími neštovicemi. Pozitivní test osoby, která s prvním nakaženým sdílela jeden pokoj, se potvrdil ve středu odpoledne. Spolubydlících bylo ale více – a i ti mají příznaky nemoci. Jak dopadnou jejich testy, bychom se měli dozvědět během následujících pár hodin.

Vojenská fakultní nemocnice ve středu poslala Státnímu zdravotnímu ústavu další vzorek s podezřením na opičí neštovice. Šlo o vzorek osoby, která byla ve styku s nakaženým, který leží právě na infekčním oddělení. Test dopadl pozitivně.

Česko tak má už druhého nakaženého. Je jedním a možná ne posledním infikovaným z pěti osob, které sdílely s prvním nakaženým pokoj na dovolené v Belgii. „Tři z těchto rizikových kontaktů měly určité příznaky onemocnění opičích neštovic, a proto byly vyšetřeny,“ uvedl mluvčí pražských hygieniků Zbyněk Boublík.

Opičí neštovice

  • Název pochází od makaků, u nichž se nemoc objevila poprvé v 50. letech minulého století
  • K nákaze dochází při kontaktu s infikovanými zvířatymateriálem (ložní prádlo, oblečení) a mezi lidmi. Zde se nejčastěji přenáší nechráněným pohlavním stykem
  • Mezi příznaky patří: vysoké teploty až horečky, bolest svalů, pocit únavy, dušnost a vyrážka-puchýřky
  • Proti nemoci neexistuje cílená léčba, podpůrně se užívají antivirotika
  • Prevenci by mohlo představovat očkování proti pravým neštovicím

Covid byl více infekční

Na výsledky dalších dvou testů se zatím čeká a trasuje se přitom dál. Nejen v Česku. „Je překvapivé, že se neštovice objevují v různých zemích na různých kontinentech včetně České republiky,“ zhodnotil virolog Ivan Hirsch.

Podle virologa opičí neštovice jsou v porovnání s takovým covidem méně infekční, méně smrtonosné, mají také menší potenciál mutovat, a navíc na ně předem existuje známá vakcína, i když v tom je malý háček.

„Vakcína samotná má velmi nepříjemné vedlejší účinky. To se nedá s tím vakcinováním proti covidu srovnat. Některé děti umíraly, některé měly encefalitidy,“ podotkl Hirsch. Pokud by přitom stát nakupoval vakcíny proti opičím neštovicím, dá se podle ministerstva zdravotnictví očekávat, že půjde o společný nákup pro celou Evropskou unii.

Přednosta infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Pavel Dlouhý v pořadu 360° na CNN Prima NEWS dodal, že kvůli koronavirové pandemii jsou lidé méně zodpovědní. „Platí to i u planých neštovic, protože děti, které se nestihly nakazit ve dvou covidových letech, tak se nakazí v letech následujících. Není to však nic zvláštního. Plané neštovice jsme prodělali všichni a přečkali jsme to dobře. Nebál bych se toho, že by covid něco dramaticky změnil,“ klidnil obavy.

Nakažení z Česka mají jedno společné. Návštěvu hudebního festivalu. Ani tady ale podle odborníků bezprostřední nákaza nehrozí – pokud nedojde k intimnějším kontaktům. Organizátoři českých festivalů tak ani žádná speciální opatření nechystají.

„Testy, kontroly, očkování, rozestupy, roušky a tak dál letos nebudou. Festival proběhne naplno, naživo. Budeme ale posilovat třeba hygienické zázemí,“ sdělil organizátor Colors of Ostrava Jiří Sedlák. Zdravotníci ve světě se začínají zaobírat prevencí ve vlastních řadách a například ve Velké Británii proti opičím neštovicím začali pracovníky očkovat.

Tagy:
Velká Británie Státní zdravotní ústav Evropská unie Belgie Česko Ivan Hirsch opičí neštovice Ministerstvo zdravotnictví České republiky vedlejší účinek Jiří Sedlák