Historie, skvělá kuchyně i Wine Safari aneb Proč poznat Bratislavu a okolí

Děvínský hrad je jedním z důvodů, proč by Bratislava neměla chybět na seznamu žádného nadšeného cestovatele.

Bratislava zaujme. Nejen svým kulturním a historickým bohatstvím, ale i gastronomií. Po návštěvě památek si tak můžete pochutnat třeba na tradiční pečené huse a v nedalekém městečku Svätý Jur, na vás čeká skutečná rarita. Místní vinař vás zasvětí do tajů řemesla způsobem, který byste rozhodně nečekali.

Pohled na panorama Bratislavy z děvínského hradu vám možná v první chvíli vyhlášenou metropoli připomínat nebude. Ovšem nenechte se mýlit. I tady pulzuje život a do zdánlivě zapadlého kouta světa pravidelně míří MHD, kterou se pohodlně dostanete až k místu, které je vzdálené ani ne půl hodiny od městského centra a hraje zásadní roli v turismu i v dějinách. Je jím právě zmíněný hrad Devín. Majestátně se tyčí nad soutokem dvou velkých řek, Moravy a Dunaje. Do jeho panenské věže se podle pověsti kdysi schoval hradní pán Mikuláš s krásnou Margaretou z Korutánska. Tu unesl a chtěl si ji vzít, ovšem její příbuzní tomu nebyli naklonění a Mikuláš v boji padl. A tak nejen díky tomu je Devín jednou z nejpopulárnějších slovenských pamětihodností. „Ročně ho navštíví více než 200 000 turistů ze Slovenska i ze zahraničí. Je to velmi atraktivní a zajímavá lokalita, jednak z hlediska historie i z hlediska délky osídlení. Mluvíme o několika tisících let historie, sídlili tu už Keltové,“ vypráví v pořadu Prima Svět Katrina Selecká, manažerka PR a Marketingu z Muzea města Bratislavy.

Historie nikdy není dost

Zvídaví turisté pak mohou pokračovat v rozšiřování obzorů na Bratislavském hradě. Při pohledu z jeho oken je ihned jasné, že z hlavního města se stává pulsující metropole. Sídlí tu mimo jiné i historická pobočka slovenského Národního muzea. V nádherných kulisách tak návštěvníci během celého roku mohou vidět celou řadu zajímavých výstav a expozic. Jedna z nich vzpomíná na českého rodáka Alfreda Piffla. Horlivý zachránce památek byl jedním z iniciátorů obnovy hradu, jehož rekonstrukci od roku 1952 vedl. Přistupoval k ní s maximálním nasazením, mimo jiné se nechal spustit do studny, která sahá až na dno Dunaje. „Je hluboká 85 m a když jsme do ní lili vodu, tak na dno dopadla za 7 vteřin,“ vzpomíná Juraj Kucharík, kurátor zdejších výstav.

Za palácem se nachází nádherná barokní zahrada a hned další poklad byste našli přímo pod ní – pozůstatky nejstarších kamenných staveb na sever od Dunaje a na východ od Alp.

Je libo něco na zub?

Po prohlídce pamětihodností jistě nejednomu pořádně vyhládne. Autentický gastronomický zážitek si můžete během září a října užít jak ve vesnicích v okolí Bratislavy, tak přímo v hlavním městě, třeba v restauraci Štefánka, kde umí potěšit chuťové buňky. Připravují tu například celou řadu masových specialit. „Pečené kačky, lokše, pečenky foie gras a různé speciality,“ vyjmenovává jednotlivé pokrmy Eduard Šiška, majitel restaurace Štefánka by Pulitzer.

Na tom všem si navíc můžete pochutnat v prostorách restaurace, která stojí už více než 100 let. A kromě slovenských specialit se zaměřuje na typickou kuchyni z dob Rakouska Uherska.

Příjemný den strávený v Bratislavě a jejím okolí pak můžete zakončit v městečku Svätý Jur. Na návštěvníky tu čeká skutečný unikát – Wine Safari neboli safari mezi Vinohrady. Na něj zájemce v historickém vozidle vyveze místní vinař Martin. Při dobrodružné jízdě po strmém úpatí se k obdivu přímo nabízejí romantické výhledy na vinice udržované bez jakýchkoliv chemikálií. Z vypěstované révy, kterou si sami sklidíte, připravíte čerstvý lahodný mošt a několik hodin budete ochutnávat nejen skvělá vína z místní produkce, ale i jiné pečlivě vybrané slovenské pochoutky. „Chceme, aby se lidé více věnovali on-line safari, pochopili a věnovali se tomu, jak to hrozno vzniká, kde začíná, a trošku víc respektovali tu přírodu. Aby chápali, že víno musí vznikat nějakou přírodní cestou, a to je naše filozofie,“ vysvětluje Martin Szabo, zakladatel Wine Safari.

Zkrátka a dobře, v Bratislavě se rozhodně nudit nebudete.

Tagy: