Hladík: Stav nebezpečí na severu Moravy prodloužíme do listopadu, může pokračovat i poté

Na severní Moravě nadále pokračují odklízecí práce.

Odklad splátek úvěru kvůli povodním se nemusí vyplatit

Vláda ve čtvrtek prodloužila na žádost hejtmanů stav nebezpečí vyhlášený v souvislosti s povodněmi v obcích Olomouckého kraje do 12. listopadu a v obcích Moravskoslezského kraje do 13. listopadu. O rozhodnutí kabinetu informoval po jednání vlády ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). V případě potřeby je podle něj vláda připravena stav nebezpečí prodloužit znovu. Již dříve o to zažádali hejtmani Josef Suchánek (STAN) a Josef Bělica (ANO).

V Moravskoslezském kraji se má stav nebezpečí podle žádosti kraje týkat obcí s rozšířenou působností Bohumín, Bruntál, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Kravaře, Krnov, Opava, Ostrava. V Olomouckém kraji se má týkat obcí Jeseník a Šumperk.

K TÉMATU: Povodeň vše změnila. V Nových Heřminovech už souhlasí s přehradou, Výborný mluví o selhání

Při vyhlášeném stavu nebezpečí lze v postižených oblastech snadněji organizovat pomoc vojáků i hasičů, bez které se samosprávy i místní lidé ani tři týdny po záplavách stále neobejdou. Při obnově poškozené infrastruktury pak není třeba složitě žádat o stavební povolení, což distribučním firmám výrazně usnadňuje opravu poničených rozvodů elektřiny, plynu a vody.

Stav nebezpečí je nejnižším z krizových stavů, které mohou být vyhlášeny. Závažnějšími jsou nouzový stav, stav ohrožení státu a válečný stav. Jako jediný z nich ho nevyhlašují centrální politické orgány, ale hejtman kraje. Může se týkat celého území příslušného regionu nebo jen jeho části. Stav nebezpečí lze vyhlásit na dobu nejvýše 30 dnů. Další prodloužení doby vyhlášeného stavu nebezpečí je možné jen se souhlasem vlády.

Při platném stavu nebezpečí získá vedení kraje zvláštní pravomoci jako například ukládat pracovní povinnost, rozhodovat o pracovní výpomoci nebo možnost poskytnutí věcného prostředku pro řešení krizové situace. Kraj může například bezodkladně provádět stavební práce a terénní úpravy v případě, že je třeba zmírnit nebo odvrátit ohrožení, a zakazovat vstup, pobyt a pohyb lidí na vymezeném místě nebo území. Umožňuje také například nasazení vojáků nebo zrychlené zadávání veřejných zakázek.

Stav nebezpečí byl pro celé území Moravskoslezského kraje vyhlášen 14. září z důvodu výskytu extrémní povodně a záchranných a likvidačních prací. Platit měl do půlnoci 14. října. Žádost o prodloužení zněla na dalších 30 dnů. Pro celé území Olomouckého kraje byl stav nebezpečí vyhlášen 14. září z důvodu ochrany životů a zdraví obyvatel a ochrany majetku, a to s trváním do 13. října. Vládu kraj požádal o souhlas s prodloužením do 12. listopadu.

Záplavy v nejvíce postižených oblastech způsobily miliardové škody. Poškozeny byly budovy, silnice, železnice i další infrastruktura.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Povodeň připravila Vratislava skoro o vše. Mrtvé slepice tu visely na stromě, popsal v slzách

Tagy: