Komáří apokalypsa: Proč repelenty nefungují a jak se chránit? Odborník popsal rizika

Komáři přenáší virus.

Aktivita hmyzu se zvyšuje

V Česku se přemnožil obtížný hmyz. Aktivita komárů je ve čtvrtek po celé zemi na nejvyšším pátém stupni. Vyhovují jim vysoké teploty a vlhkost po deštích. Klasická ochrana repelentem proti nim nefunguje. Proč tomu tak je a jaká rizika od bodavého hmyzu hrozí, prozradil epidemiolog Roman Prymula v pořadu Nový den ve vysílání CNN Prima NEWS.

Hmyzu, hlavně bodavým komárům, se v Česku tuto sezónu obzvlášť daří. Vysoké teploty a časté přívalové deště jim poskytují teplo i vlhkost, což je pro ně ideální prostředí. I když se před nimi snažíme chránit, například pomocí repelentu, tak velmi často nezabírá. „Záleží na tom, jaký máte repelent, protože všechny tyto přípravky ztrácí svou účinnost. Když si na něj komár zvykne, tak ho neodpuzuje, musíme to tedy střídat,“ řekl epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula v pořadu Nový den ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Boj o život. Na Američanku útočila 30 minut agresivní medvědice. Jak se dokázala zachránit?

Prymula uvedl, že riziko bodnutí či kousnutí se v létě netýká pouze hmyzu. „Klíšťata jsou poměrně nebezpečná, protože jsou v řadě případů infikovaná. Zejména virem klíšťové encefalitidy a možná i lymeskou boreliózou,“ upřesnil.

Riziko se týká také sinic ve vodách. „Při přemnožení mohou produkovat toxiny, které můžou u osob s citlivější pokožkou vyvolat alergické reakce dermatitidy,“ sdělil Prymula ve vysílání. Mohou hrozit i nepříjemné žaludeční problémy. To v případě, když se člověk vody při koupání napije.

Bývalý ministr popsal, jak poznat, že zakousnuté klíště bylo infikované. „Pokud kolem místa vznikne zarudnutí, které postupně začne centrálně blednout, šíří se do okolí a má minimálně tři až pět centimetrů, tak je to jasný signál lymeské boreliózy,“ řekl.

Ve vysílání upozornil také na exotické nemoci. V Česku se zatím onemocnění jako západonilská horečka, virus zika nebo horečka dengue nevyskytují, ale podotkl, že v Německu už jsou. „Můžeme tedy očekávat, že každým rokem nastane situace, kdy budou i u nás,“ varoval.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hadi v kalhotách. Pašerák se v Číně nezvyklým způsobem snažil propašovat více než sto plazů

Tagy: