Hnutí ANO fotí ceny benzínu. Nedaleko od nás ale bombardují porodnice, kritizuje Gazdík

Petr Gazdík

360° (310)

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS pohádal s poslancem Patrikem Nacherem (za ANO) o DPH na pohonné hmoty. Zatímco zástupci hnutí ANO žádají vládu, aby sazbu snížila či zastropovala ceny nafty a benzínu, Gazdík něco takového považuje za nesmysl. Nejvíce se opřel do šéfa ANO Andreje Babiše.

Někteří poslanci z hnutí ANO včetně expremiéra Babiše na sociálních sítích často sdílejí příspěvky s růstem cen pohonných hmot. Gazdík v reakci na to připomněl, že je to způsobené válkou na Ukrajině.

„Pokud pan Babiš vyzývá své kolegy-poslance, aby jezdili fotit ceny u pump, tak je to trochu divné, když kousek odsud Rusové bombardují nemocnice a porodnice. Trh reaguje také na emoce. Máme hned snížit DPH, když víme, že budeme mít náklady na uprchlickou krizi?“ kritizoval opoziční hnutí ministr školství.

Nacher zase zmínil, že některé státy v Evropě už DPH (nejen) na pohonné hmoty snížily. „Polsko to vyřešilo, že tu daň snížilo. Pro kamiony jsme teď průjezdní štací. Projedou ČR a v Polsku natankují. Tam zaplatí a odvádí daně. Snížení daně neznamená automaticky nižší výběr daní. To je základní ekonomická poučka,“ oponoval.

Gazdík však plošnou pomoc v současné době považuje za asociální opatření: „Bohatí nepotřebují nižší DPH na pohonné hmoty. Já s ministerským platem nepotřebuji, abyste mi plošně zlevnili benzín. Jsme ve válce a v nestandardní situaci. V Polsku může být na benzín a naftu klidně za nějakou dobu přídělový systém.“

Podle Nachera ale výhoda plošné pomoci spočívá v tom, že je okamžitá. Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) zatím v otázce růstu cen pohonných hmot zvolila cestu zrušení povinného přimíchávání biosložky do paliv i silniční daně pro auta do 12 tun. Avizovala ale také kontroly na čerpacích stanicích, aby nedocházelo k umělému navyšování cen o vyšší marže prodejců.

Tagy: