Pavlínce ve třech měsících diagnostikovali kapavku. Rodiče viní nemocnici

Pavlínce ve třech měsících diagnostikovali kapavku.

Holčička s kapavkou

Na televizi CNN Prima NEWS se obrátila paní Murková z Mostu. Před čtyřmi lety měli v nemocnici její tehdy tříměsíční dceři Pavlínce náhodně diagnostikovat kapavku. Rodina je ale přesvědčená, že výsledky testů v nemocnici zaměnili. Nikdo z nich prý totiž kapavkou netrpěl. Od té doby se snaží neúspěšně bránit. Nemocnice chybu odmítá.

„Manžel ke mně ani nesměl, protože jsem si myslela, že mě podváděl. Jenže on si myslel, že jsem ho podváděla já,“ popisuje Ivana Murková situaci v jejich rodině krátce poté, co se dozvěděli, že jejich tehdy tříměsíční dcera má mít kapavku.

Do nemocnice se dívenka dostala poté, co omylem spolkla při koupání trochu sprchového gelu. Při té příležitosti dělali Pavlínce testy, které měly vyjít pozitivní právě na kapavku. V rodině si do doby, než manželům přišly výsledky testů, vzájemně nevěřili.

„Neměla jsem kapavku, manžel neměl kapavku, starší Ivanka neměla kapavku,“ tvrdí zoufalá matka. Rodina si myslela, že dceru otestují znovu a vše se vysvětlí. To prý ale v nemocnici odmítli. „Celou dobu Pavlínku léčili, a když jsem jim řekla, že kapavku nemám, tak proč léčí Pavlínku, říkali, že to musí dovyléčit a už se se mnou přestali o tom bavit,“ vypráví Murková.

Rodina je přesvědčená, že v nemocnici tehdy vyměnili vzorky. „Dětská doktorka přišla a řekla, že na oddělení leží dítě stejně staré jako Pavlínka a že má také kapavku,“ dodává.

Mohla se nakazit při porodu i jinde

Krajská zdravotní, pod kterou mostecká nemocnice patří, vinu odmítá. „Jakékoliv pochybení odmítáme a víc komunikovat k této věci nebudeme. Jedná se navíc o velmi citlivá osobní data a my nemáme souhlas se zbavením mlčenlivosti,“ uvádí.

„Nejedná se o mě, Pavlínka má teď v papírech napsané, že měla kapavku. Jak jí to vysvětlím, že to není žádná pravda?“ dodává matka. Podle právníků naděje na vymazání tohoto údaje ze zdravotní dokumentace existuje. Musí s tím ale souhlasit dané zdravotnické zařízení – v tomto případě mostecká nemocnice. Jinak se musí poškozený obrátit na soud.

„Poškozený musí prokázat, že nemocí netrpěl a ani trpět nemohl. S největší pravděpodobností je nutné sáhnout po znalci příslušného oboru, který by jasně definoval, že v takto útlém věku nemůže pacient onemocnět danou nemocí,“ říká advokát Narcis Tomášek.

Podle lékařů existuje možnost, že by se dítě mohlo nakazit i jinak než při porodu. „Je možné, že se holčička nakazila od ošetřující osoby například přes nějaký předmět. Typicky to bývá vlhký ručník. Bakterie, která způsobuje kapavku, tedy gonokok, totiž vydrží ve vlhkém prostředí zhruba jednu až dvě hodiny,“ vysvětluje dermatoveneroložka Monika Arenbergerová.

V tomto případě by tak Murkovi museli dokazovat, že se jejich dcera s nikým nakaženým nesetkala.

Tagy: