Honička s útěkářem i squatující bezdomovci. Liberečtí policisté si posvítili na nádraží

Liberečtí policisté si posvítili na tamní vlakové nádraží. Hledali lidi, kteří jsou v jejich pátracích databázích, a vyháněli bezdomovce z míst, kde nemají co dělat. O dramatické momenty při tom vůbec nebyla nouze. Štáb CNN Prima NEWS zaznamenal honičku přímo v nádražní hale a měl možnost nahlédnout i do vlaku, který se proměnil v zapáchající bezdomovecký squat.

Nádraží je podle zkušeností policistů místem, kde lze často narazit na lidi, kteří jsou – řečeno jejich žargonem – „na pohybu“. Na nádraží hlídky míří i ve chvílích, kdy se stane nějaký trestný čin. Pachatelé totiž často za krádežemi nebo loupežemi jezdí mimo svá bydliště a domů se vracejí hromadnou dopravou, kde splynou s davem. Vedle spořádaných cestujících se tu najdou i lidé, jejichž fotka visí v policejních databázích.

Potvrdilo se to i při policejní akci v Liberci. Jen co první hlídka vkročila do nádražní haly, už si jeden z policistů všiml známého obličeje. Mladík v teplákové soupravě, zřejmě v doprovodu svých příbuzných, seděl na lavičce. Při pohledu na policisty viditelně znervózněl. Kontrola dokladů během chvíle potvrdila, že je na seznamu hledaných osob.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Brutální smrt rodiny včetně dítěte na sídlišti. Co dělala policie pět hodin? zuří sousedé

„Jde o notorického útěkáře z nedalekého diagnostického ústavu,“ prozradil redakci Vojtěch Robovský, liberecký policejní mluvčí. Své pověsti dostál mladík i tentokrát – ve chvíli, kdy policisté vytahovali pouta, vyrazil směrem k východu z nádraží. Strážci zákona okamžitě vyběhli za ním, mladíka přitom k jeho smůle trochu zbrzdily skleněné automaticky otevírané dveře. Hned za nimi ho příslušníci zalehli a tentokrát mu už nedali šanci.

V policejním voze zamířil zpátky do diagnostického ústavu. Podle jednoho ze zasahujících policistů je možné, že se s ním zase brzy potkají a opět s ním změří síly v nějaké sportovní disciplíně. V minulosti ten samý mladík prý při podobném pokusu o útěk skočil do rybníka a pokusil se uplavat.

Policisté pomohli bezdomovce vystěhovat

Mezitím další hlídka policistů vešla do jednoho z odstavených vagónů na prvním nástupišti. Na první pohled bylo jasné, že vozy už dlouho nikam nejely. Byly posprejované, některá okna byla rozbitá, jiná zcela zalepená novinami, aby nebylo vidět dovnitř. První, co policisty uvítalo, byl silný zápach. Vagón byl plný osobních věcí i nejrůznějšího nepořádku. Špinavé hadry se válely po zemi spolu s prázdnými lahvemi a nedopalky, přestože piktogram na vagónu upozorňuje, že jde o nekuřácký vůz.

Policista vzbudil muže, který spal na jedné ze sedaček. Vybízel ho, aby si sbalil své věci. „Původně odstavená souprava sloužila celní správě, zaměstnanci tam trénovali své psy na vyhledávání. Pak s tím ale přestali a vagón obsadili bezdomovci. Už jsme je vyháněli několikrát, ale vždy se po čase vrátili. Nyní jsme se konečně domluvili s dopravcem, kterému vagóny patří, že je odtáhne jinam, samozřejmě bez bezdomovců. Proto nám policisté pomohli vozy vystěhovat," vysvětlil redakci jeden ze zaměstnanců Správy železnic.

Ve vozech nakonec policisté našli šest bezdomovců, kteří se museli sbalit a odejít. „Hodně lidí tu není, jsou venku, shánějí si práci, sbírají kovy, prostě se snaží přežít. Mají uvnitř věci, teď jim je odvezou a přijdou o všechno,“ zlobil se jeden z vystěhovaných. Kam půjde, netušil. „Aspoň už není venku taková zima,“ dodal, popadl batoh, dvě velké tašky a v doprovodu policisty zamířil ven z nádraží.

Na uniformované policisty lze tento týden narazit prakticky na všech nádražích. „Jde o celoevropskou akci, v České republice se koná od 20. do 26. března,“ vysvětlil Robovský. Policisté vedle kontroly dokladů a vyhánění bezdomovců rozdávají třeba i pokuty za přecházení kolejí v místech, kde je to zakázáno. Za to hrozí pokuta až deset tisíc korun na místě.

Tagy: