Vytáhne se špína ze zásob? V prezidentské kampani jsou vidět první rozbušky, míní odborníci

Hostem pořadu Zprávy plus byl Daniel Šárovec (vlevo) a Josef Mlejnek

V těchto dnech začíná horká fáze volební kampaně. Myslí si to politolog Daniel Šárovec, který byl hostem vysílání CNN Prima NEWS. Podle něj se sice kandidáti dušují, že chtějí vést především pozitivní kampaň, vidět už jsou ale první střety. První kolo volby bude podle politologa Josefa Mlejnka o tom, zda bude lepším oponentem pro Babiše generál Pavel, nebo ekonomka Nerudová.

„Horká fáze se rozjede až v těchto dnech a bude stvrzena v momentě, kdy ministerstvo vnitra potvrdí kandidáty,“ odhadoval Šárovec. „Kandidáti sice deklarovali, že budou chtít vést pozitivní kampaň, my už jsme ale mohli vidět první rozbušky,“ pokračoval politolog. Jako příklad dával reakci Danuše Nerudové a Petra Pavla na oznámení kandidatury Andreje Babiše (ANO).

Je tak možné, že v následujících dnech a týdnech budeme svědky řady negativních zpráv o jednotlivých uchazečích o prezidentský úřad. „Nemůžeme vyloučit, že kandidáti nebo jejich PR týmy nemají v zásobě nějakou špínu, kterou by chtěli využít,“ dodával Šárovec.

Jasnou představu o následujícím vývoji má i politolog Josef Mlejnek. „První kolo bude soubojem Petra Pavla a Danuše Nerudové o to, kdo bude voliči vnímán jako nejlepší pro druhé kolo s Andrejem Babišem,“ předpověděl expert. Zároveň ale dodal, že do hry se mohou zapojit i další kandidáti, zejména Pavel Fischer.

Pro generála Pavla je prý škoda, že Babiš odmítl jeho nabídku na společnou debatu. „Pravděpodobně se bývalý premiér rozhodl, že není dobré, aby dával volbě nádech Pavel –Babiš. Od Pavla to byla snaha vymanit se ze složité situace, protože kdyby to vyšlo, mohl by se profilovat jako takové kladivo na Babiše,“ uzavřel Mlejnek.

Tagy: