Evropa přichází za Katarem s prosíkem. Ceny plynu si nemůže diktovat, tvrdí Horská

Ekonomka Helena Horská

Do Prahy přicestoval katarský emír Tamim bin Hamad Sání, společně s prezidentem Milošem Zemanem podepsali dohodu o ekonomické spolupráci. Stěžejní nyní bude vyjednávání Evropy s Katarem o ceně plynu. Ekonomka Helena Horská v pořadu K věci na CNN Prima NEWS uvedla, že za asijskou zemí Evropa přichází s prosíkem a ceny plynu si diktovat nemůže.

Na dotaz, zda nás katarský plyn spasí, odpověděla Horská jasně. „Každá megawatthodina plynu je důležitá. Není to spása, ale uvědomme si, že na tuto topnou sezonu máme v zásobnících nemalou část na její pokrytí. Letošní sezonu zvládneme. Nyní musíme myslet už na ty budoucí a uzavírat dlouhodobé kontrakty,“ podotkla.

Jenže Katar bude chtít vyjednat dohodu za co nejvyšší možnou cenu. „K jednacímu stolu jdou dvě strany, kdy jedna z nich je v nevýhodné a slabé pozici – tím je Evropa. Za Katarem přichází s prosíkem. Katar moc dobře zná situaci v Evropě, že se v důsledku špatných historických rozhodnutích stala závislá na nerostných surovinách. Těžko můžete čekat, že protistrana bude výrazně shovívavá,“ podotkla.

Zdůraznila, že se Evropa musí společně postavit Kataru a domluvit dlouhodobé dodávky za úměrné ceny. „Vyjednávání je složité a pozice Evropy je nyní tíživá. Těžko si může něco diktovat, skutečně si diktuje Katar,“ uzavřela. Dodala ovšem, že v Evropě může Katar vidět spolehlivého partnera, který bude stabilně plyn odebírat. Právě to by mohl starý kontinent využít ve svůj prospěch.

Jsou opatření vlády v energetické krizi dostatečná? A jak pohlíží na zastropování cen energií? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: