Houbaři jásají: S jarem se probouzí kačenka česká a další druhy smržů. Jsou to delikatesy

VIDEO: Houbaři vítají jaro. Začíná růst kačenka česká a různé druhy smržů

Po zimní úrodě hlívy ústřičné a penízovky sametonohé se zkušení houbaři těší na brzké jaro. Začíná růst kačenka česká a jiné druhy smržů. Většina z nich platí za opravdové delikatesy. Jejich sezona bývá od března až do května.

Kačenka česká a smrž obecný mají hodně společného. Chuťově si jsou velmi podobné. Největší rozdíl je ve tvaru plodnice. Ale pozor, kačenka česká je sice jedlá houba, ale u některých lidí může vyvolat silnou alergickou reakci.

ČTĚTE TAKÉ: První „špekáčkomat“ v Česku nabízí i utopence. Šli jsme lidem naproti, vysvětluje firma

„Může vyvolat silné nevolnosti, až lehkou otravu. Jako u každé houby samozřejmě platí, že každý člověk by měl znát, co může a nemůže,“ řekl pro CNN Prima NEWS šéfkuchař Tomáš Černý.

Ještě nedávno stačila lidem na procházce v přírodě pořádná obuv a houbařům košík. Nyní ale platí, že než se vydáte hledat smrže, nesmíte zapomenout na desinfekci. Doporučení vydal Klub českých turistů. I veřejnost se tak může zapojit do boje proti zavlečení slintavky a kulhavky do Česka.

Zatím ale smržů v lesích moc není. „Zřejmě ještě v těch pro ně typických lokalitách nebylo tolik vláhy, kolik by chtěly. Jejich masivní nárůst zřejmě o nějaký ten týden odsunuly i mrazivá rána,“ uvedl správce areálu Živá voda, Modrá Jiří Kroča.

Oblíbený pokrm na lístku luxusních restaurací

Smrže většinou najdete na jídelníčku luxusních restaurací. „Tyto houby jsou připravovány v podobě čerstvých, plněných, smažených nebo se přidávají do rizota, těstovin a ragů. Je to houba velmi ceněná a samozřejmě mezi námi kuchaři velmi oblíbená,“ doplnil Černý.

Aktuální cena smrže obecného je 1 600 korun za kilo. S přicházející sezonou a jeho větším množstvím cena klesá.

Říká se, že smrži jsou náhradou lanýžů. To ale není úplně tak pravda. „Lanýže mají úplně jinou chuť než smrži. I tak jsou ale velkou a oblíbenou lahůdkou,“ řekla Alena Filípková z Mykologického klubu Salaš u Velehradu.

Smrže najdete nejčastěji na loukách, na okraji lesů nebo u cest. Každý takový objev je vzácnost. Pokud byste měli štěstí a nějakého smrže našli, pošlete nám fotky nebo videa na zpravy@iprima.cz.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Za ty peníze je to bez konkurence, chválí lidé obědy do stovky. MAPA odhaluje místa v Česku

Tagy:
hobby houby houbaření restaurace volný čas Česko pokrm jedlá houba životní styl a volný čas zájem o jídlo a pití Tomáš Černý