Houby rostou i během tropických veder
Je vedro a leckdo by řekl, že houby neporostou. Jenže houbaři vědí své – rostou, jen se musí vědět, kde. Reportérka CNN Prima NEWS Zuzana Kábelová vyrazila do terénu a přinesla plný košík.
Tropické počasí posledních dní růstu hub příliš nepřeje. Přesto na některých lokalitách v Česku zapršelo a houbařům svitla naděje odnést si z lesa pořádný úlovek. „Na houby jsme se tentokrát vypravili do lesů Středočeského kraje, konkrétně na Černokostelecko, a hledat budeme ve smrkovém terénu, kde by se mělo dařit hlavně hřibům smrkovým,“ uvedla reportérka CNN Prima NEWS Zuzana Kábelová.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Houby nesušte na novinách a přidejte k nim pepř. Odborník prozradil fígle, jak na úlovek z lesa
Pokud se do lesa vypravíte, mykologové radí hledat na jeho okrajích, v okolí potoků a na prosvětlených místech. Zkrátka tam, kde se drží vlhko. „Když půjdeme na Vysočině nebo v okrajových horách, narazíme na ledacos zajímavého. Samozřejmě i na hřiby a na lišky. Pokud se budeme vyskytovat ve Středočeském kraji, objevíme nějaké holubinky a hlavně bedlu vysokou,“ sdělil mykolog Pavel Hruška.
KVÍZ: Hrozba záměny, smrtelně jedovatá bedla či zakázaný hřib. Jak dobře se vyznáte v houbách?
Houbaření je velmi oblíbenou činností mnoha lidí po celé republice. Češi jsou považováni za nejvášnivější houbaře na světě. Přesto tato aktivita vyžaduje jisté znalosti i obezřetnost, jelikož i chvilka nepozornosti může znamenat značné riziko. Redakce CNN Prima NEWS přináší speciální letní houbařský kvíz. Vyzkoušejte si, jak se orientujete v základních i pokročilejších otázkách.
Lokálně se objevují ale i jedovaté houby, které se dají snadno zaměnit za ty jedlé. Třeba mezi houbaři oblíbená muchomůrka růžovka alias masák. Právě ta má svého jedovatého dvojníka – muchomůrku panterovou.
Kromě hřibů se daří i dalším chutným druhům – například holubince rudotřenné. „Holubinky se nechají konzumovat, i když jsou červené a odrazuje to na první pohled,“ podotkl Hruška. Hojně v těchto dnech roste i královna hub – bedla vysoká. Bezpečně ji poznáte podle několika znaků. Jak už název napovídá, podle její výšky, volně pohyblivého prstence a žíhané třeně strukturou připomínající hada. „To je houba, která je velice chutná obzvláště jako obalovaný řízek v těstíčku nebo trojobalu,“ uvedl Hruška.
Podle mykologů si na plné košíky ale ještě nějaký ten pátek počkáme. Tropické počasí následujících dní houbám přát nebude a růst hub se tak podle nich úplně pozastaví. „V následujících dnech dojde v růstu hub k útlumu, protože několik velice teplých dnů za sebou houby prakticky zastaví. Můžou se ale objevit i houby subtropické, které budou zajímavé, ale ke konzumaci to nebude,“ řekl mykolog.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nevyhovující potraviny i nelegální výrobna masa. Inspekce zasahovala v pražské tržnici Sapa