Znalci hub mají žně, i v zimě se dají najít chutné druhy. Expert řekl, na co si dát pozor

Houby se dají sbírat i v zimě.

Jaké houby sbírat v zimě?

Přestože je venku zima v plném proudu, neznamená to, že by odzvonilo houbařské sezóně. I v mrazech se dají v lese najít chutné druhy. S houbařením v zimě ale souvisí také rizika. Odborníci doporučují sbírat jen některé druhy.

Penízovka sametonohá, hlíva ústřičná a Jidášovo ucho udělají radost v každé kuchyni. Jidášovo ucho se dává do asijských jídel. Hlíva je výborná do polévek, penízovka zase patří mezi nejchutnější zimní houby a je skvělá k masu.

ČTĚTE TAKÉ: Vietnamská sekaná s nebezpečnou listerií v Česku: Inspekce varovala, kde se jí prodalo nejvíc

Zimní houby najdete většinou na stromech nebo třeba pařezech. Většina druhů je také zařazena mezi zdravotně prospěšné houby, a to například březovník.

„Je toho v lese docela hodně. Třeba hlíva ústřičná, pařezník pozdní, penízovka sametonohá nebo ucho Jidášovo. Tyto houby rostou i v mírných mrazech,“ uvedl mykolog Martin Kopál.

U zimních hub si nicméně musíte dávat pozor na jednu věc. „Ty mrazuvzdorné houby jsou v podstatě tři zmíněné. Ostatní houby, když zmrznou, a poté rozmrznou, dojde v jejich tkáních k destrukci a hnilobným procesům. Jejich konzumací si můžete způsobit újmu na zdraví,“ upozornil mykolog Petr Švehlák.

A i v zimě rostou samozřejmě jedovaté druhy. Lehce se dá zaměnit třeba penízovka sametonohá s jí dost podobnou, jedovatou čepičatkou jehličnanovou. „Čepičatka má prstýnek a pod ním je podélně vláknitý bílý třeň,“ dodal Švehlák.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Místo olivového oleje prodávaly obchody odpad. Inspektoři popsali hrůzu na českých pultech

Tagy: