Jaké houby sbírat v zimě?
Přestože je venku zima v plném proudu, neznamená to, že by odzvonilo houbařské sezóně. I v mrazech se dají v lese najít chutné druhy. S houbařením v zimě ale souvisí také rizika. Odborníci doporučují sbírat jen některé druhy.
Penízovka sametonohá, hlíva ústřičná a Jidášovo ucho udělají radost v každé kuchyni. Jidášovo ucho se dává do asijských jídel. Hlíva je výborná do polévek, penízovka zase patří mezi nejchutnější zimní houby a je skvělá k masu.
Houby se dají sbírat i v zimě. Zdroj: CNN Prima NEWS
Houby se dají sbírat i v zimě. Zdroj: CNN Prima NEWS
Houby se dají sbírat i v zimě. Zdroj: CNN Prima NEWS
Houby se dají sbírat i v zimě. Zdroj: CNN Prima NEWS
Houby se dají sbírat i v zimě. Zdroj: CNN Prima NEWS
Houby se dají sbírat i v zimě. Zdroj: CNN Prima NEWS
Houby se dají sbírat i v zimě. Zdroj: CNN Prima NEWS
Houby se dají sbírat i v zimě. Zdroj: CNN Prima NEWS
Houby se dají sbírat i v zimě. Zdroj: CNN Prima NEWS
Houby se dají sbírat i v zimě. Zdroj: CNN Prima NEWS
ČTĚTE TAKÉ: Vietnamská sekaná s nebezpečnou listerií v Česku: Inspekce varovala, kde se jí prodalo nejvíc
Valašský poklad zabodoval. Tradiční český koláč se dostal do výběru nejlepších moučníků světa
Tuzemská kulinářská scéna si může připsat další velký úspěch. Do výběru nejlepších koláčů a dortů na světě se dostala česká regionální pochoutka – valašský frgál. V žebříčku stovky nejlepších moučníků se probojoval na přední příčky, na záda kouká jen švédské čokoládové specialitě, polskému serniku či ruskému medovníku. České pokrmy zabodovaly i v jiných kategoriích, chvály se dočkal legendární pražský podnik. Nelichotivé ocenění si naopak vysloužil tradiční štědrovečerní předkrm.
Zimní houby najdete většinou na stromech nebo třeba pařezech. Většina druhů je také zařazena mezi zdravotně prospěšné houby, a to například březovník.
„Je toho v lese docela hodně. Třeba hlíva ústřičná, pařezník pozdní, penízovka sametonohá nebo ucho Jidášovo. Tyto houby rostou i v mírných mrazech,“ uvedl mykolog Martin Kopál.
U zimních hub si nicméně musíte dávat pozor na jednu věc. „Ty mrazuvzdorné houby jsou v podstatě tři zmíněné. Ostatní houby, když zmrznou, a poté rozmrznou, dojde v jejich tkáních k destrukci a hnilobným procesům. Jejich konzumací si můžete způsobit újmu na zdraví,“ upozornil mykolog Petr Švehlák.
A i v zimě rostou samozřejmě jedovaté druhy. Lehce se dá zaměnit třeba penízovka sametonohá s jí dost podobnou, jedovatou čepičatkou jehličnanovou. „Čepičatka má prstýnek a pod ním je podélně vláknitý bílý třeň,“ dodal Švehlák.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Místo olivového oleje prodávaly obchody odpad. Inspektoři popsali hrůzu na českých pultech