Valašský poklad zabodoval. Tradiční český koláč se dostal do výběru nejlepších moučníků světa

Tuzemská kulinářská scéna si může připsat další velký úspěch. Do výběru nejlepších koláčů a dortů na světě se dostala česká regionální pochoutka – valašský frgál. V žebříčku stovky nejlepších moučníků se probojoval na přední příčky, na záda kouká jen švédské čokoládové specialitě, polskému serniku či ruskému medovníku. České pokrmy zabodovaly i v jiných kategoriích, chvály se dočkal legendární pražský podnik. Nelichotivé ocenění si naopak vysloužil tradiční štědrovečerní předkrm.

„Valašský frgál, známý také jako vdolek, pecák nebo lopaták, je tradiční sladký koláč s polevou, který se vyrábí na moravském Valašsku v jihovýchodní části České republiky. Má průměr asi 30 cm a po úplném upečení se pyšní zlatavou barvou,“ popisují autoři z portálu Taste Atlas českou pochoutku, jejíž kořeny se datují do roku 1826. Pozastavili se také nad pestrostí polev na koláčích a zmínili i netradiční náplně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vrchol gastropekla. Mezi nejhoršími pokrmy světa je tradiční česká polévka i nakládaný žralok

„Téměř polovinu hotového výrobku tvoří poleva ze sušených hrušek či dalšího ovoce, marmelády, tvarohu, máku, ořechů, zelí, kedlubny nebo mrkve. Nikdy se nekombinují. Běžně se frgál podává s drobenkou, skořicí nebo máslem,“ uvádí dále populární gurmánský web. V záložce doporučených podniků, které servírují nejlepší valašské frgály, se objevila pekárna v Hukvaldech nedaleko Frýdku-Místku.

Regionální koláč se probojoval na 4. místo v žebříčku nejlepších dortů světa. Na záda tak kouká jen třem jiným pochoutkám. Králem dortů se stal hutný švédský čokoládový dezert kladdkaka, který si získal srdce mlsounů především díky křupavé krustě, vláčnému vnitřku a silné kakaové chuti.

Pomyslnou stříbrnou medaili si urvala polská variace na tvarohový koláč – sernik. Na třetím místě v celosvětovém žebříčku skončil ruský medovník. Milovníci valašského frgálu si mohou poblahopřát, porazili totiž v hlasování o nejlepší moučníky i legendární vídeňský Sachrův dort. Na 63. místě se objevil ještě jeden český moučník, a to bublanina.

Pražský podnik mezi nejlepšími, polévka ale pohořela

Tuzemská kulinářská scéna dokázala urvat pozornost světových jedlíků i v dalších kategoriích. Do žebříčku nejlepších světových restaurací se například probojoval legendární pražský podnik Café Imperial, který v současnosti se svým týmem provozuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Na seznamu skončil na 30. místě. Slavit mohl také pivovar U Fleků na 72. příčce.

Své místo ve výčtu nejlepších pokrmů světa obdržela překvapivě tradiční česnečka. Na 50. příčce tak porazila slovenské bryndzové halušky (57. místo), italské pasta carbonara (59. místo) či řecký gyros (69. místo). Další tuzemské pokrmy už se ale do nejlepší stovky nedostaly.

Naopak do nepříliš lichotivého výběru nejhorších pokrmů světa se dostala tradiční rybí polévka. Štědrovečerní stálice nenašla mezi gurmány pochopení a obdržela 68. místo. Podle hlasování ověřených uživatelů jde o nejhorší české jídlo vůbec, 6. nejhorší jídlo z ryb a 11. nejhorší polévku na světě.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V Česku se prodávaly olivové oleje nevalné kvality, třebaže etiketa tvrdila opak. Inspekce dokonce odhalila produkty, které jsou svým složením určeny pro průmyslové využití. Podívejte se na reportáž níže.

Tagy: