Hra, která vyhnala lidi ven a rozpoutala mánii. Pokémon Go slaví páté výročí

Před pěti lety rozpoutala jedna z nejúspěšnějších mobilních her celosvětové šílenství. Kvůli Pokémon Go se stovky milionů lidí po celém světě vydaly ven, aby chytaly virtuální potvůrky na svých telefonech a občas i kvůli vlastní nepozornosti padaly do kolejišť vlaků. Herní mánii neunikly děti, ale ani dospělí, celebrity či politici. I po finanční stránce šlo o fenomenální úspěch – mobilní titul vydělal přes šest miliard dolarů.

Pokémoni patří už přes dvě dekády mezi nejsilnější popkulturní značky na světě. I v České republice dokázaly roztodivné animované příšerky z Japonska uchvátit jednu celou generaci dětí díky televiznímu seriálu, videohrám i sběratelským kartičkám. Skutečnost, že lidé nezapomněli na slogan „chyťte je všechny“, potvrdilo vydání hry Pokémon Go v létě 2016.

Titul staví na jednoduchém principu. Hra propojuje reálné a virtuální prostředí skrze takzvanou rozšířenou realitu, v praxi tak hráči musí chodit s mobilem v ruce po skutečném světě, aby mohli lovit pokémony a rozšiřovat svou sbírku. Úspěch se dostavil hned při spuštění – během prvních dvou měsíců tvůrci hlásili přes půl miliardy stažení. Ani úvodní technické problémy neodradily davy hráčů, aby se začali shlukovat a pořádat výpravy do měst.

Jelikož hra používá reálnou mapu světa, z památek, restaurací, škol a dalších míst se staly takzvané pokéstopy – virtuální stanoviště, na kterých lze získat digitální předměty. Z jiných vznikly stadiony sloužící k soubojům mezi hráči. Lidí se začali pravidelně shromažďovat před kostely, úřady či obchodními centry, nebo i u takové Prašné brány, aby několik minut mlčky ťukali do mobilních telefonů ve snaze ukořistit nového pokémona nebo porazit soupeře z jiných týmů.

Pro některé podniky šlo o nečekanou reklamu, které se snažily využít. Lákaly kolemjdoucí hráče ke svým restauracím či obchodům s tím, že mají i pokéstop a internet zdarma, případně jim nabízely speciální slevy.

Fenoménu neunikl Kalousek ani izraelský prezident

Hra na chvíli pohltila i politiky. Po celém světě se objevovaly fotografie poslanců a ministrů, jak se během jednání snaží nenápadně chytat pokémony. Izraelský prezident Re'uven Rivlin se rovnou pochlubil snímkem ze své pracovny, kam se mu „vloupala“ jedna z příšerek. Fenoménu neunikl ani bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09), který si tehdy rozšiřoval sbírku společně se svým volebním štábem.

Pokrok nezastavíš a módní vlně neodoláš. Na volebním štábu TOP 09 o přestávce chytají Pokémony i konzervativní politici.

Posted by Miroslav Kalousek on Thursday, July 14, 2016

Pokémon Go se zájmem sledovali rovněž odborníci na zdravý životní styl a sociologové. Hře se podařilo vyhnat do ulic pohybově málo aktivní jedince a donutit je pochodovat desítky kilometrů v honbě za pokémonem. Ty ostýchavější zase dohnala k tomu, aby se socializovali, protože se při chytání nejsilnějších příšer neobešli bez pomoci jiných hráčů.

Lidé kvůli hře padali do kolejišť a bourali

Ne všichni ale popularitu mobilní hry kvitovali. Množily se stížnosti farností a úředníků, podle kterých hráči narušovali klid v blízkosti kostelů a úřadů, případně po sobě zanechávali nepořádek. Vrásky na čele se objevily i policistům – lidé přestali dávat pozor na nástrahy skutečného světa, jelikož se jejich oči nemohly odtrhnout od displeje mobilu. Nezřídka tak neopatrní hráči naráželi do pouličních lamp, přecházeli na červenou nebo dokonce spadli do kolejišť vlaků.

Výjimkou nebyly ani případy, kdy se lidé omylem dostali do vojenských areálů ve snaze ulovit vzácnou potvůrku. I z toho důvodu se hra ocitla na francouzském armádním seznamu potenciálních rizik. Došlo také na extrémní případy, které skončily smrtí – obzvlášť nezodpovědní hráči se mobilnímu trháku věnovali při řízení auta, jiní vcházeli bez rozhlédnutí na rušnou vozovku.

Soud v uralském Jekatěrinburgu dokonce odsoudil za lovení pokémonů v pravoslavném chrámě ruského blogera Ruslana Sokolovského. Ten dostal podmíněný trest tři a půl roku vězení za hanobení víry.

Lov pokémonů mají zakázán například zaměstnanci Pentagonu. Úřady se také pokusily zamezit shlukování lidí u rizikových míst, požádaly tak tvůrce, aby odstranili pokéstopy z amerického památníku obětem holokaustu ve Washingtonu nebo atomového dómu v Hirošimě.

Hra vydělala miliardy i přes pandemii

Ačkoliv popularita hry začala v prvním roce rapidně upadat kvůli nedostatku nového obsahu, s postupnými aktualizacemi a novými možnostmi si nakonec udržela nemalou část pravidelných i občasných hráčů. Na trhu se objevily i konkurenční projekty spojené se značkami jako Jurský park, Harry Potter či Hra o trůny, žádný z nich ale zdaleka nedosáhl tak silné odezvy jako pokémoni.

V řeči čísel jde o jednoznačný úspěch – Pokémon Go za celou dobu své existence vytěžil přes šest miliard dolarů a stal se jednou z nejvýdělečnějších her v historii. Poněkud překvapivě s příjmy nezahýbala ani pandemie koronaviru, přestože lidé po celém světě museli být doma. Autoři ze studia Niantic Labs stihli představit nové funkce, jako byly souboje na dálku a on-line turnaje, což udrželo pozornost hráčů i přes omezení mobility.

Navíc si lidé mohli za reálné peníze koupit užitečné předměty, které by za normálních okolností získali „v terénu“, což rovněž přispělo příznivým finančním výsledkům.

Hra je držitelem pěti světových rekordů, které eviduje Guinnessova kniha rekordů, včetně nejvyšších tržeb za první měsíc na trhu nebo nejvyššího počtu stažení za první měsíc. Popularita Pokémon Go se promítla i do hospodaření firmy Nintendo, která figurovala jako vydavatel. Během pouhého týdne se její tržní hodnota zvýšila o 17 miliard dolarů.

Tagy: