Hrozí Česku turecký inflační scénář? Čelíme modelu „nakup, bude dráž“, říká Zlámalová

Lenka Zlámalová v 360 na CNN Prima NEWS

360° (527)

Ze strachu z dalšího růstu inflace se v Česku roztáčí nebezpečná spirála inflačních očekávání. V pořadu 360° to uvedla analytička Echo24 Lenka Zlámalová. Mimo jiné připomněla, že meziročně cena například oblečení vzrostla o 120 %. S komentátor Lidových novin Petrem Kamberským a ekonomem Petrem Dufkem vysvětlili, co je podle nich důvodem zvyšujících se cen.

Zlámalová ve vysílání CNN Prima NEWS uvedla, že vysoké inflaci se dá vyhnout. „Není pouze dovezená. Stačí pohled na to, jak je rozdílná napříč Evropou. Švýcarsko má inflaci 2,1 %, Francie 4,8 %. Je zjevné, že globální vlivy, které doléhají na všechny země, nejsou podstatnou částí české inflace. Být jako Švýcarsko, mohla být třetinová či pětinová,“ uvedla.

Souhlasí však s tím, že za doby koronavirové krize 900 milionů korun vláda Andreje Babiše „někam nalila“. „Lidé je nyní ve strachu ze zvyšování cen utrácejí. Vidíme, že cena oblečení meziročně vzrostla o 120 %. Jsme v nebezpečné spirále inflačních očekávání, kdy jsou lidé přesvědčeni, že zítra bude dráž. Model, že peníze ušetřím a jsem zodpovědný, nahrazuje nový – nakup, je to zodpovědné,“ upozornila.

Dufek doplnil, že každá země zažívá jiné dopady růstu cen energií. „Jestli je u nás obchodování takové, že nakupujeme v Německu za jejich ceny, tak se nedivme, že největším dílem inflace jsou energie,“ připomněl. Na dotaz, kdo za to může, Kamberský uvedl tři důvody.

„Primárně, ale ne zcela, je inflace dovezená. Sekundárním faktorem je nárůst množství peněz, pod čímž je podepsán Babiš (ANO) a Fiala (ODS), kteří spolu s SPD zrušili superhrubou mzdu. Tím zvýšili příjmy lépe vydělávajícím lidem, kteří tyto peníze mají a utrácejí je kde mohou. Terciálně to je Babišovo utrácení a dárečky,“ vysvětlil.

Inflace 70 %

Dalším aspektem, který by mohl inflační spirálu ještě více roztočit, je podle Zlámalové tlak na vyšší platy. „Máme enormně nízkou nezaměstnanost – kolem 3 %. Firmám chybí lidi. Ti poté mohou přijít a vznikne vysoký tlak na zvyšování mezd. Řada firem si to může dovolit, neboť si udělala finanční polštář. To je ta nebezpečná inflační spirála. Když se to rozjede, tak víme, jak to končí. Turecko mělo ještě loni inflaci 17%, dnes 70%,“ varovala.

Dufek však obavy z takového scénáře mírnil. „Zde je to předčasné. V Turecku docházelo k extrémnímu růstu peněžních zásob, to v Česku nevidíme. Úvěry se neutrhly ze řetězu, ani nepřišli investoři se zahraničním kapitálem. Bojme se toho, ale Česko sem ještě nesměřuje,“ uzavřel.

Tagy: