OBRAZEM: Vzácná podívaná. Hybridní zatmění Slunce přilákalo do odlehlého městečka tisíce lidí

Po takřka deseti letech se lidem na jižní polokouli naskytl pohled na unikátní nebeský úkaz – hybridní zatmění Slunce. Podívanou si užili obyvatelé Austrálie, Východního Timoru či Indonésie, k protinožcům však zamířily i tisíce nadšenců, které se sjely z celého světa, aby si maximálně minutové unikátní zatmění alespoň jednou v životě užily.

Hybridní zatmění začalo ve středu, a to ve 22:37 středoevropského letního času. Největší úplnost, kdy Měsíc zhruba na minutu zcela zakryl Slunce, nastala na Timoru šestnáct minut po půlnoci, uvádí CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry ohnivého „tornáda“ na Slunci. Dosud nevídaná událost, žasnou vědci z NASA

Během vzácné nebeské události procházel Měsíc mezi Zemí a Sluncem takovým způsobem, kdy lidé na jeho centrální dráze – včetně částí Austrálie, Východního Timoru nebo Indonésie, zažívali buď prstencové, částečné nebo úplné zatmění. Záleželo na tom, kde se vůči Měsíci nacházeli. Vzhledem k těmto fázím se tomuto zatmění přezdívá hybridní.

Dochází k němu pouze několikrát za století. Naposledy jej mohli lidé pozorovat v listopadu 2013, NASA očekává další unikátní podívanou v roce 2031. Aby nemuseli na hybridní zatmění dlouhé roky čekat, sjeli se do západní Austrálie, konkrétně do odlehlého městečka Exmouth.

Městečko má zhruba tři tisíce obyvatel, pod náporem turistů se však jeho populace na nějaký čas zvýšila až na sedminásobek, uvádí BBC. Někteří médiím sdělili, že zatmění bylo jako sen. Jiní ho přirovnali k „téměř náboženskému zážitku“.

„Trvá to jen minutu, ale připadalo mi to jako opravdu dlouhá doba. Nic takového, co by takto vypadalo, nemůžete vidět,“ uvedl Henry, který přicestoval ze Spojených států. I Kanaďan Tom Naber byl plný emocí, a to i přesto, že šlo o jeho sedmé zatmění. „Musím přiznat, že jsem trochu brečel, bylo to neuvěřitelné,“ dodal muž.

Tagy:
Austrálie NASA Země turisté Měsíc nebe Slunce Indonésie Jižní polokoule zatmění Slunce Timor Východní Timor