Hygienici v Praze potvrdili šestý případ opičích neštovic. Cizinec je v domácí izolaci

Opičí neštovice jsou infekční onemocnění způsobené monkeypox virem (MPV), které se objevuje u některých druhů zvířat i u lidí.

V Praze byl potvrzen šestý případ opičích neštovic. Informoval o tom mluvčí Hygienické stanice Hlavního města Prahy Zbyněk Boublík. Osoba ve věku 34 let s občanstvím jedné ze zemí EU je podle něj po vyšetření na specializovaném oddělení nemocnice v domácí izolaci. První případ v ČR Státní zdravotní ústav (SZÚ) předběžně potvrdil před osmi dny. Odborníci tvrdí, že riziko šíření v populaci je nízké.

„Bylo zahájeno detailní epidemiologické šetření, které v současnosti stále probíhá,“ dodal Boublík k novému případu. Při epidemiologickém šetření hygienici podobně jako u covidu a dalších infekčních nemocí dohledávají rizikové kontakty nakaženého. U opičích neštovic jde o blízký a dlouhodobý kontakt, například sexuální.

U šestého pacienta se podle mluvčího objevily příznaky neštovic, kterými jsou zvýšená teplota, zimnice, únava, bolest hlavy a kožní pigmentace na některých částech těla. Nejtypičtějším příznakem jsou puchýřky na kůži, které se objevují po třech dnech.

Z předchozích pěti pacientů podle vyjádření pražských hygieniků dva pobývali nedávno na dovolené na Kanárských ostrovech, jedna z nich se účastnila hudebního festivalu. Další dva hygienici spojili s festivalem v belgických Antverpách na začátku května. Poslední nakažený pobýval v Portugalsku. „Část z pozitivně testovaných má některá přidružená onemocnění,“ uvedli hygienici bez dalších podrobností.

Tagy: