I kuchařka musí vědět, co dělat při střelbě. Běsnící šílence musíme odstrašit, míní experti

Lumír Němec, Pavel Žáček a Tomáš Zima v pořadu 360° na CNN Prima NEWS

360° (4)

Tomu, že se někdo rozhodne vraždit, se bohužel zabránit nedá, nicméně existují bezpečnostní opatření, která alespoň částečně mohou tuto hrozbu eliminovat, shodli se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS experti. Bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima poukázal na nezbytnost školení personálu. Bezpečnostní analytik Lumír Němec zase zdůraznil potřebu zavedení bezpečnostních prvků.

Incident, který se stal před Vánoci na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, rozpoutal v české společnosti debatu ohledně bezpečnosti na českých školách.

ČTĚTE TAKÉ: Drama na americké střední škole. Na místě se střílelo, záchranáři hlásí oběť i řadu zraněný

V té jsme podle Němce ale „zaspali“: „Po útocích ve Francii v roce 2015 to vypadalo, že přijdou nějaká preventivní opatření, začínaly se dělat i analýzy měkkých cílů, včetně veřejných institucí. Pak to ale utichlo, protože jsme se uchlácholili tím, že u nás se to nikdy nestalo,“ upozornil.

Vrchní ředitelka sekce vysokého školství, vědy a výzkumu Radka Wildová konstatovala, že situaci ohledně bezpečnosti jsme skutečně dosud podceňovali a je nejvyšší čas to změnit. „Musíme si říct, co je reálné a jaká preventivní opatření lze provést. A potom jsou určité kroky, které se individuálně musí dobře zvážit, promyslet a pak aplikovat.“

Zima dodal, že proti tomu, že se člověk v nějaké chvíli změní v „běsnícího šílence“, se sice neochráníme nikdy, ale je tady otázka bezpečnostních opatření, která by to eliminovala.

Což doplnil i předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS): „Nedělejme si iluze o tom, že se svět zlepšuje a bezpečnostní situace bude lepší. Není to pravda a naší povinností je přijmout opatření týkající se měkkých cílů, nejenom veřejných institucí.“

Němec v tomto kontextu zdůraznil, že bezpečnostních prvků by mělo být více. „Nemusíme sice nastavovat nutně rámy, ale například autorizovaný vstup, kdy by člověk musel být nahlášený a v okamžiku, kdy by přišel s nějakou větší taškou, byl by podroben kontrole. Neříkám, že tím útokům zabráníme, ale minimálně to eliminujeme,“ uvedl bezpečnostní expert a doplnil, že pokud bude prostor dobře chráněný, útočník si rozmyslí, zda na takové místo jít.

Odborníci zmínili i důležitou roli, kterou může sehrát proškolený personál. „Myslím konkrétně proškolení lidí ve škole. Veškerý personál, včetně školníka a kuchařky, by měl vědět, co má dělat v okamžiku, kdy dojde k nějaké krizové situaci. Je důležité mít v těchto chvílích člověka, který funguje jako lídr a je schopen pomoct lidem, kteří jsou v panice,“ konstatoval Zima.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Co dělat při masové střelbě? Na agresora útočte jen v krajním případě, radí kriminalistka

Tagy:
škola bezpečnost bezpečnostní opatření Lumír Němec 360° Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Pavel Žáček Tomáš Zima Radka Wildová