Imunita seniorů: Jak se mění s věkem a jak ji posilovat, radí profesorka Šedivá

Hostem pořadu Ptejte se doktora byla prof. Anna Šedivá, přední imunoložka a primářka Ústavu imunologie na 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol.

Ptejte se doktora, Imunita seniorů - 14.10. v 20:15

Imunitní systém je základní ochranou lidského těla proti vnějším i vnitřním hrozbám. Jak ale funguje u starších lidí? Hostem pořadu Ptejte se doktora byla prof. Anna Šedivá, přední imunoložka a primářka Ústavu imunologie na 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol. Hovořila nejen o důležitosti imunitního systému, zejména u seniorů, ale i o tom, jak se tento komplexní systém s věkem mění a nakolik je důležité očkování a prevence.

Podle prof. Šedivé je imunitní systém zásadní pro přežití v náročném prostředí a chrání nás nejen před infekcemi, ale i před nebezpečími uvnitř těla. „Imunita není jedna, je to celý komplex buněk a reakcí,“ vysvětluje Šedivá. Klíčovými orgány jsou kostní dřeň, kde se tvoří imunitní buňky, a brzlík, který se postupně zmenšuje s věkem.

S přibývajícími léty dochází ke snižování aktivity imunitního systému. „Imunitní systém dosahuje vrcholu kolem 20. až 30. let. Poté postupně slábne,“ říká prof. Šedivá. Brzlík, který je zodpovědný za „výcvik“ imunitních buněk, se involuje, což znamená, že postupně mizí a je nahrazen vazivovou tkání.

„Imunitní systém seniorů se zcela neztrácí, jen se stává línějším. Reakce na infekce nejsou tak pružné, ale to neznamená, že by byli bez ochrany.“

Přesto však, jak zdůrazňuje, imunitní systém neztrácí svou schopnost úplně, pouze reaguje pomaleji a méně efektivně. „S přibývajícím věkem imunitní systém už není tak aktivní,“ vysvětluje profesorka. To vede k tomu, že senioři hůře reagují na infekce, například respirační, které mohou být závažnější a déle trvat. Zároveň zdůrazňuje důležitost prevence, zejména pravidelného očkování, které pomáhá imunitu posílit.

Jedním z hlavních problémů spojených se stárnutím je zvýšená náchylnost k infekcím, zejména dýchacích cest. Kromě toho starší lidé čelí zvýšenému riziku chronických onemocnění, jako je rakovina nebo diabetes, které mohou dále oslabit imunitní systém.

„Prevence je vždy nejlepší,“ zdůrazňuje prof. Šedivá. Doporučuje očkování, zdravý životní styl, pravidelný pohyb a vyváženou stravu, přičemž středomořská dieta je podle ní ideální pro udržení silné imunity. „Imunitní systém potřebuje trénovat,“ připomíná, a to jak prostřednictvím běžného styku s prostředím, tak vakcinací.

„Prevence je klíčem k udržení zdravé imunity – pravidelné očkování, správná strava a pohyb mohou imunologický stav výrazně zlepšit.“

Podle profesorky Šedivé i ve starším věku je možné efektivně posilovat imunitní systém a minimalizovat rizika, která přináší oslabení imunity.

Jak posílit imunitu seniorů

K posilování imunity u seniorů prof. Šedivá doporučuje především dodržovat základní zásady zdravého životního stylu. Zdůrazňuje důležitost očkování a doplňování stravy o potřebné živiny. S věkem může být trávení a vstřebávání živin méně efektivní, proto někdy pomůže přidat vhodné suplementy. Nejde ale o žádné zázračné pilulky – posilování imunity vyžaduje komplexní přístup.

Dále doporučuje přiměřenou fyzickou aktivitu odpovídající zdravotnímu stavu. Aktivní přístup ke zdraví podle ní přináší zlepšení celkové kvality života. Zmiňuje také pozitivní zkušenost společnosti se zvládáním pandemie COVID-19, kdy navzdory vyššímu riziku u starších osob se ukázalo, že i senioři dokázali na infekci reagovat díky správné péči o imunitu. Klíčové je tedy dodržovat zdravý životní styl, být fyzicky aktivní, dbát na dostatečný příjem živin a nezapomínat na očkování, které může významně posílit imunitní systém.

Celý rozhovor včetně odpovědí profesorky Šedivé na otázky diváků najdete v úvodním videu.

Tagy:
zdraví očkování infekce imunitní systém věda a technika imunní systém vědecký výzkum nemoci a zdravotní potíže lékařský výzkum zdravotní ošetření a postupy