Imunolog: Bez vakcíny se viru nezbavíme pět let. I čínské očkování bude kvalitní

Ruská vakcína

Velká Británie jako první na světě schválila pro nouzové použití vakcíny proti COVID-19 od americké farmaceutické společnosti Pfizer a německé firmy BioNTech. Jaký je rozdíl mezi vakcínami, které vyvíjejí různé firmy? A může mít rychlost vývoje vliv na jejich kvalitu? O tom v pořadu K Věci moderátorky Petry Vintrové mluvil imunolog Václav Větvička.

Státy po celém světě už masivně objednávají vakcínu od společností Pfizer a BioNTech. Ostatní vakcíny budou ale podle Větvičky stejně efektivní, jen je jejich vývoj pomalejší. „Probíhají závody firem. Kdo povolení obdrží první, získá především slávu, o peníze ani tak nejde. Každá firma vsadila na něco jiného. Věřím spíše novějším, technologickým vakcínám, ale vakcíny čínské a ruské budou stejně kvalitní. Jen jim zatím tolik nejde testování, proto jsou pozadu,“ vysvětlil imunolog.

V rozhovoru pro CNN Prima NEWS Větvička podpořil slova ministra zdravotnictví Jana Blatného, který avizoval, že si Češi nebudou moci vybrat, jakou vakcínu dostanou. „Nezáleží na tom, o kterou vakcínu půjde. Vybírat si nebude možné, protože jich v první fázi nebude tolik,“ míní imunolog.

Rychlý vývoj vakcíny se dvěma zmíněným firmám zřejmě vyplatí, ceny očkování ale chtějí podle Větvičky nastavit nezvykle nízko. „O byznys sice půjde, ale firmy se dušují, že ceny udrží na minimu. Většinou se mluví o zhruba deseti dolarech (220 korun, pozn. red.). Ovšem pokud se ukáže, že se budeme muset očkovat dvakrát za rok, kšeft z toho samozřejmě bude velký,“ myslí si imunolog.

Bez očkování pandemii neporazíme

Větvička v Česku pozoruje trend, kdy se lidé staví vůči chystanému očkování odmítavě a pochybují o jeho kvalitě. „Pokud bych byl optimista, může být 65 procent populace proočkováno v polovině příštího roku. Ale pokud velká část lidí vakcínu odmítne, nezbavíme se nákazy v Česku dalších pět let. Třicet procent očkovaných nebude stačit,“ upozornil expert v pořadu K Věci.

Větvička se domnívá, že budoucnost nákazy mají v rukou více občané než vlády. Podle něj záleží na každém jednotlivci, zda bude nosit roušku a dodržovat hygienické návyky. Imunolog rovněž doporučuje posilovat imunitu pohybem či zdravou stravu. „A hlavně nežít ve stresu. Je to velmi těžké, ale důležité,“ uzavřel Větvička.

Rozhovor Petry Vintrové s Václavem Větvičkou si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: