Inflace bitcoinu paradoxně pomáhá. Virtuální svět by se měl regulovat, říká šéf CRYFIN

INTERVIEW 10.11.2021

Svět sice bojuje se stále rostoucí inflací, pokud jste ale majitelem kryptoměn, zažíváte příjemné období. Instituce i jednotlivci si ve virtuální měně totiž své finance uchovávají. V pořadu Interview na CNN Prima NEWS to řekl šéf investiční skupiny CRYFIN Václav Holler. I přesto, že poslední bitcoin se má vytěžit v roce 2140, doporučuje s nákupem neváhat.

Bitcoin je virtuální měnou. Nejedná se ale o jedinou kryptoměnu, která existuje. „Dnes je jich přes 10 tisíc,“ sdělil Holler.

S bitcoinem a kryptoměnami se často pojí slovo „těžit“. Co si pod tím představit? „Jedná se o decentralizovanou ekonomiku, tím pádem musí fungovat na úkor všech uživatelů v síti. Tito uživatelé, aby síť fungovala, propůjčují výkon svých zařízení a tím pádem jsou odměňováni v rámci těžení, aby síť běžela,“ vysvětlil Holler.

Dá se bitcoin regulovat?

Bitcoin vznikl jako odpověď na krizi v roce 2008. Některé státy ho přijaly jako oficiální platidlo, čímž podle Hollera pomáhají ekonomickému systému k tomu, aby byl co nejvíce protlačován dopředu. „Podstata bitcoinu je decentralizace a právě její svoboda. Dnes neexistuje instituce, která by řídila to, jak se bitcoin má chovat, kdy se bude prodávat,“ pokračoval šéf investiční skupiny CRYFIN.

Holler uvedl, že by bylo správné, aby se tento virtuální svět podřídil regulaci. „Jsme zastánci toho, ať regulace přijde co nejdříve. Zamezí se nežádoucím efektům, které přináší každá revoluce,“ má jasno Holler.

Už i některé banky ve světě umožňují s bitcoinem a dalšími kryptoměnami pracovat. „Největší australská banka poskytuje uložení bitcoinu na jejích bankovních účtech u svých klientů. Trend je jasný. Začíná to od Ameriky a postupuje dále,“ řekl Holler.

Kryptoměny přístavem

Díky tomu, že „klasický svět“ je zatížen inflací, kryptoměny rostou. „Kryptoměny jsou přístavem, kde nejen instituce, ale i drobní střadatelé uchovávají své finance, aby se ubránili finančním efektům jako je právě inflace,“ pronesl Holler.

U obchodování s bitcoinem je důležité sledovat dlouhodobý horizont, alespoň pětiletý. „U bitcoinu je krása, že známe jeho absolutní hodnotu, takže známe jeho množství, které je konečné. Tím pádem máme příležitost účastnit se něčeho, co do budoucna bude nedostatkovým zbožím. Myslím, že je také otázkou, jak velký kapitál chcete investovat a jak dlouho jste ochotni investovat čas do nejvyšší hodnoty,“ míní Holler.

Poslední bitcoin by měl být vytěžen zhruba v roce 2140. „Tím pádem už nemáme možnost se účastnit nově vytěžených bitcoinů. Nicméně nabídka a poptávka bude neustále kolovat a bude prostor nákupu, ale už za jinou cenu,“ dodal na závěr Holler.

Tagy:
investice těžba finance Interview banky inflace Bitcoin kryptoměna Václav Holler Cryfin