Pozor na internetové podvodníky. Gangy k okrádání lidí zneužívají i uprchlíky z Ukrajiny

Podvodníci zneužívají uprchlíky

Podvodníci využívají k okrádání lidí uprchlíky z Ukrajiny

Obrovské vlně podvodů čelí prodávající na internetových bazarech. Má jít o dobře organizovanou skupinu, která podle informací Krimi zpráv k podvodům zneužívá i ukrajinské uprchlíky. Některé z údajných pachatelů minulý týden zadrželi pražští policisté.

Na to, že se na uprchlické krizi budou snažit přiživit nejrůznější kriminální živly, upozorňovali policisté od začátku. Teď se v Česku objevují první případy.

„Policie velmi dobře detekuje všechna ta rizika, která se teď objevují. To znamená snahy o kuplířství. Ty snahy tady jsou. Bohužel ten obchod s tím neštěstím, to ti mafiáni dělají velice rychle,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělní Partii Terezie Tománkové.

Rychle se adaptovala i skupina, nebo skupiny, které se v posledních týdnech zaměřují na podvody na internetových bazarech. Tam kontaktují prodávající a snaží se z nich vymámit platební údaje. Většinou pod historkou, že si zboží nemůžou vyzvednout a přijede si pro ně kurýr. Celý systém podvodů podle policie funguje na profesionální úrovni. Dokonce má být v zahraničí zřízené jakési call centrum, kde sedí operátoři a monitorují nové inzeráty.

„Já se domnívám, a nebudu daleko od pravdy, že jsme na úrovni organizovaného zločinu. Je tady někdo, kdo to tedy vymyslel. Pak je tu někdo, kdo ovládá call centrum. Pak je tu někdo, kdo v určitých oblastech, jako je teď Polsko, nabírá bílé koně, které sem musí přivézt,“ myslí si Rakušan.

Gangy zneužívají i Ukrajince

Bílými koni mají být podle našich informací také ukrajinští uprchlíci. Podvodníci využívají jejich zoufalé situace a slíbí jim, že si rychle vydělají peníze. Někteří tomu podlehnou. Jejich role je pak být posledním dílkem v celém řetězci.

„Ten operátor komunikuje s pachatelem, který byl na ulici. Jsou to ti bílí koně, kteří sem byli za tím účelem dopraveni. Ten člověk stojí na ulici. Na jednom telefonu má operátora, který mu diktuje vaše údaje z platební karty a on si je vkládá do druhého telefonu,“ objasňuje Michal Ihnát, vedoucí 8. oddělení pražské policie.

Na mobilu si pak pachatel vytvoří virtuální platební kartu, se kterou jde do bankomatu vybrat peníze. Ty pak bílý kůň odevzdá svému „nadřízenému“, který ho naverboval. Možná si v tu chvíli ani neuvědomí, že to, co dělá, je daleko za hranou zákona. O tom se přesvědčilo třeba sedm lidí, které pražští policisté zadrželi minulý týden. Všem teď hrozí až osm let vězení.

Tagy: