Nálety komářích rojů v Plzni: Apokalypsa, nedá se v tom žít, bědují lidé. Postřik město odmítá

Obyvatelé městské čtvrti Nové Hospody v Plzni zažívají komáří invazi.

Komáři útočí

Obyvatelé městské čtvrti Nová Hospoda v Plzni zažívají komáří invazi. Po vydatných deštích zůstaly v lese laguny a v nich se vylíhly tisíce komárů, kteří teď místním znepříjemňují život. Rozhodli se proto požádat o pomoc vedení městského obvodu.

Nelze pracovat ani sedět na zahradě, natož u bazénu. Komáři jsou prostě všude a místním doslova pijí krev. „Nedá se v tom žít, nemůžeme v tom chodit ven. Když nastupujeme do auta, je hned plné komárů,“ vylíčila pro CNN Prima NEWS jedna z obyvatelek čtvrti Irena Hrdonková. „Ta situace je neúnosná. Je to komáří apokalypsa,“ stěžuje si Petra Čardová.

ČTĚTE TAKÉ: Sršeň asijská by se brzy mohla vrátit do Česka, varují včelaři. Na predátora chystají pasti

Místní se proto rozhodli požádat o pomoc vedení obvodu. To prý situaci prověřuje. „Majitele soukromého pozemku, na kterém jsou líhně komárů, budeme případně vyzývat k určité nápravě,“ uvedl starosta městského obvodu Plzeň 3 David Procházka (ANO) pro CNN Prima NEWS.

Tamní obyvatelé se však obávají, že jim majitel lesa s přemnoženými komáry nepomůže. „Považuji tento problém za nějaký sousedský spor. Na jeho pozemku vznikne nějaký problém a já si myslím, že tam není vůle ho řešit,“ namítla Čardová. „Nemůžu sám něco stříkat. Chtělo by to asi komplexnější řešení, které by zahrnulo sousední lesy,“ sdělil majitel lesa Vladimír Lobkowicz CNN Prima NEWS.

Podle vedení obvodu, ale i majitele lesa, by celoplošný postřik nebyl ideálním řešením. Odborníci ale tvrdí něco jiného. „Určitě existují širokospektrální insekticidy, které se nanášejí  na plochy, kam tento hmyz sedá.  Přes receptory se insekticid dostane do těla a do deseti minut může uhynout,“ vysvětlil odborník na dezinsekci Pavel Měřínský pro CNN Prima NEWS.

Zatím místní používají repelenty a na dvou zahradách vyzkoušeli i postřik. Ten ale není nejlevnější. Komáři jsou nejenom nepříjemní, ale lidé se bojí také nemocí, které mohou přenášet. „Máme to v bytě, nemůžeme větrat. Máme malé miminko a to chráníme, jak se dá,“ povzdechla si Hrdonková.

Laguny, ve kterých se tisíce komárů vylíhly, jsou stále plné stojaté vody. Dokud nevyschnou nebo se nenajde jiné řešení, budou místním znepříjemňovat život dál.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Svědivá vyrážka i jezero plné sinic. Odborníci poradili, na co si dát při koupání venku pozor

Tagy: