Extrémní lijáky bičují Írán. Ničivé záplavy si vyžádaly nejméně 53 lidských životů

Počet mrtvých po záplavách a sesuvech půdy způsobených prudkými dešti v Íránu vzrostl na 53. Další lidé se pohřešují. Informovala o tom v pátek agentura Reuters s odkazem na íránské úřady, které brzy odpoledne hovořily o 24 mrtvých. Lijáky v blízkovýchodní zemi udeřily ve středu a zaplavily zejména sever a střed země, a to včetně okolí Teheránu.

Nejméně osm lidí z nynější bilance zahynulo ve čtvrtek při sesuvu půdy ve vesnici severozápadně od íránské metropole, kde voda rovněž poškodila místní svatyni. Silný déšť zaplavil i vesnici západně a okresy východně od íránského hlavního města.

V pátek byla nejhorší situace ve městě Fírúzkú na úpatí pohoří Alborz, které je pro své chladnější podnebí populární destinací v jinak horké zemi. V této oblasti ležící zhruba 140 kilometrů od Teheránu zahynulo deset lidí.

Zasaženo je 400 měst a vesnice

Záplavy v předchozích dnech zasáhly 18 z 31 provincií v zemi, zejména severoíránské provincie Mázandarán, Alborz a Teherán a středoíránské Markazí, Isfahán a Jazd, uvedl íránský ministr vnitra. V Jazdu voda zaplavila silnice, zejména ty v historickém centru stejnojmenného správního střediska, které je jedním z nejstarších íránských měst. Celkem bylo zasaženo 400 měst a vesnic po celé zemi a úřady musely uzavřít několik dálnic.

Íránské podnebí je převážně suché a země v posledních desetiletích trpí spíše opakovaným suchem, píše AFP. Ani záplavy způsobené přívalovými dešti ale nejsou neobvyklé. V provincii Fárs na jihu země si minulý týden lijáky vyžádaly životy 22 lidí, v roce 2019 záplavy rovněž na jihu země usmrtily přes 75 lidí a způsobily škody odhadem za více než dvě miliardy dolarů (přes 48 miliard korun).

Nejméně sedm lidí zahynulo při nedávných záplavách způsobených přívalovými dešti také ve Spojených arabských emirátech (SAE), uvedlo v pátek tamní ministerstvo vnitra. Podle Reuters se jednalo o občany z asijských zemí, kteří v SAE žili dlouhodobě.

Tagy: