Hrozivé následky veder. V Rakousku vyschlo první jezero, uhynuly tuny ryb

V sousedním Rakousku vyschlo po vlně veder první jezero. Zicksee ve spolkové zemi Burgenland, ležící 50 kilometrů jižně od Bratislavy a 80 kilometrů jihovýchodně od Vídně, přišlo o veškerou vodu, což potvrdily satelitní snímky.

Co natropilo horko v Rakousku, zdokumentovaly působivé, až šokující snímky z vesmíru od dvojice satelitů Sentinel-2. Je na nich patrné, že jezero Zicksee vyschlo během několika týdnů. Fotografie pořízené na začátku června 2022 ukázaly jezero plné vody, zatímco 24. července už bylo vidět celé dno připomínající písečnou poušť.

Podle informací rakouského deníku Heute hasiči a dobrovolníci bojovali několik dní o záchranu ryb a jejich přemístění do hlubších rybníků v okolí. Ne u všech se to podařilo a tisíce jich uhynuly.

Podle Christopha Pölzera, vedoucího rybolovu v Zicksee, byly v pondělí odpoledne vyloveny tři tuny ryb a celkový objem by se měl pohybovat kolem dvaceti až třiceti tun. Většinou šlo o kapry, uhynuli však štiky a candáti, kteří jsou citlivější.

Strana zelených obvinila starostu, že se záchranou ryb čekal příliš dlouho. Vedení národního parku prý na situaci upozornilo již před několika dny. „To by rybám ublížilo ještě víc, bylo by mnohem víc umírajících ryb, protože by byly jednoduše ve stresu. Kdy je ten správný čas? Samozřejmě by se teď dalo říct: dva dny, tři dny předtím,“ obhajoval se Andreas Sattler, starosta nedalekého města St. Andrä, ve vysílání rakouské veřejnoprávní televize ORF.

Příčina jsou tlakové níže i výše z Afriky

Experti nyní řeší příčiny vyschnutí jezera. Podle meteorologa Michele Salmiho ze společnosti Ubimer vše souvisí s tlakovými výšemi nazvanými Jürgen a Lebrecht, které několik týdnů držely Rakousko v tepelných kleštích.

„Také stacionární tlaková níže poblíž Portugalska vedla k velkému a především dlouhotrvajícímu přesunu horka ze severní Afriky směrem do střední Evropy. Za vedro však můžeme ‚poděkovat‘ i severomořské níži Daniele,“ popsal Salmi. Před její studenou frontou se do alpské oblasti znovu dostával velmi horký vzduch ze Španělska.

Při teplotě nad 30 stupňů klesala hladina vody každý den o jeden centimetr. V případě Zicksee muselo být na začátku června zastaveno dopouštění podzemní vodou. „Obec měla k tomuto účelu povoleno jen určité množství. Kvůli dopouštění jezera také klesla hladina podzemní vody, proto jsme vše museli odstavit,“ vysvětlil pro Rakouskou tiskovou agenturu starosta Sattler.

Rakouskou veřejnost znepokojuje i vývoj kolem Neziderského jezera, které leží 13 kilometrů západně od Zicksee a je největší vodní plochou nejen v sousední zemi, ale také ve střední Evropě. Během pouhých šesti týdnů klesla hladina vody o 20 centimetrů na historické minimum. „Jezero ztratilo 60 miliard litrů vody,“ uvedl meteorolog ORF Daniel Schrott.

Podle něj bude zlepšení sotva patrné, přestože v nadcházejících dnech přejde přes Rakousko několik silných bouřek, z nichž některé budou doprovázeny vydatným deštěm. Nepřinesou ale ani skutečné ochlazení, ani úlevu od akutního sucha.

Tagy:
voda Afrika ryby jezero Rakousko sucho Strana zelených střední Evropa Burgenland Neziderské jezero Heute Zicksee vyschlé jezero