Íránci proti Íráncům. Na MS se do sebe pustili zastánci a odpůrci islamistického režimu

Strkanice, křik, přetahování o vlajky a transparenty. Na fotbalovém mistrovství světa v Kataru se do sebe pustili zastánci a odpůrci íránského islamistického režimu, rozdělení obrovské země na dva nesmiřitelné tábory je patrné i mezi fanoušky.

Páteční zápas světového šampionátu mezi Íránem a Walesem (2:0) mělo dost netradiční kulisu. Před stadionem se do sebe pouštěli fanoušci ze stejné země – podporovatelé a odpůrci íránského islamistického režimu.

Uráželi se, pokřikovali na sebe, strkali se, vzájemně si zabavovali symboly.

Stoupenci současné vlády vytrhávali názorovým oponentům předislamistické vlajky země. Navztekaně taky hulákali na každého, kdo měl tričko s mottem současných protestů „Žena, život, svoboda“.

Jakmile skupina dívek poskytovala zahraničním televizím rozhovor o třaskavé situaci ve vlasti, rozezlení podporovatelé režimu skandovali „Íránská islámská republika“. Ženy hovořící před kamerami si k tomu natáčeli na mobil.

Odpůrci íránského režimu si navíc žurnalistům z celého světa postěžovali, že čelí ústrkům i od katarských orgánů.

Jedna z přítomných žen třeba tvrdila, že ji zdejší policie donutila smýt z tváře jména zabitých demonstrantů. Hned několik fanoušků si při utkání proti Walesu též muselo sundat části oděvu se jménem Vorii Ghafouriho, bývalého íránského reprezentanta, kterého policie zatkla ve čtvrtek za údajné šíření protistátní propagandy.

Íránem už několik měsíců otřásají protirežimní demonstrace, které odstartovala smrt mladé Mahsá Amíniové.

Dvaadvacetiletá Kurdka byla ozbrojenými složkami zadržena kvůli špatně nasazenému hidžábu. Za oficiální důvod jejího následného skonu se označuje infarkt, obecně se však věří, že podlehla následkům policejní brutality. V zemi to vyvolalo nebývalé nepokoje, při demonstracích bylo zatčeno 14 tisíc lidí, přes tři sta jich zemřelo.

Neklidná doba se pak naplno projevila i na fotbalovém šampionátu.

Před prvním utkáním íránského národního týmu proti Anglii reprezentanti schválně nezpívali hymnu, vyjádřili tím souhlas s protestujícími krajany. Před druhým duelem proti Walesu už slova stejné písně potichu broukali, a byť šlo velmi pravděpodobně o následek vyhrožování prorežimních složek, vysloužili si tím od části fanoušků pískot.

Tagy:
islám Írán protesty Katar fanoušci Mistrovství světa ve fotbale Mahsa Amíniová