Istanbulská úmluva staví lidi proti sobě, řekl Hraba. Hilšer to odmítl a citoval papeže

360 Hraba a Hilšer

360° (25)

Istanbulská úmluva je neobolševický pohled, který staví dvě skupiny obyvatel proti sobě, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS senátor Zdeněk Hraba (za ODS). Jeho kolega Marek Hilšer (MHS) citoval bývalého papeže Jana Pavla II. a pronesl, že násilí na ženách je dáno hlavně jejich nerovným vztahem s muži.

Senát ve středu neschválil Úmluvu Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí. Pro souhlas bylo 34 ze 71 přítomných senátorů. K přijetí chyběly dva hlasy. Zdeněk Hraba, který hlasoval proti ratifikaci dokumentu, měl k úmluvě několik výhrad. „Vadil mi pojem gender, že by mělo být násilí proti ženám produktem genderového násilí. Pokud někdo vraždí nebo bije ženy, je to směsicí různých vlivů od osobnosti pachatele až po sociální prostředí,“ řekl Hraba.

ČTĚTE TAKÉ: Senát se postavil proti Istanbulské úmluvě. Mezinárodní ostuda, kritizoval Dvořák ze STAN

Nesouhlasil také s tím, že by mělo být povinné zavést genderovou ideologii do školních osnov nebo povinné nastavení azylového práva. „S Markem nás dělí nějakých 11 měsíců a oba dva jsme byli vychováni, že se holky nebijí, takže to není nějaký genderový stereotyp,“ doplnil Hraba. „Celá preambule staví homosexuály proti heterosexuálům, staví barevné proti bílým, je to klasický třídní boj.“

Proti jeho názoru se ohradil Marek Hilšer, který preambuli nepovažuje za neobolševický konstrukt, je prý shodná s tím, co řekl papež Jan Pavel II. „Historicky je násilí na ženách dáno nějakým nerovným vztahem mezi mužem a ženou, dáno je i zvykem,“ kontroval Hilšer.

Urychlení procesů

Podle Hilšera je Istanbulská úmluva o prevenci a říká, že zdrojem násilí je nerovnost mezi muži a ženami a právě z té nerovnosti vychází násilí. „Vycházíme z nějakých představ o tom, jaké uspořádání by mělo být, jaké role ženské a mužské by měly být a někdo prostě vychází ze starého, patriarchálního konceptu, který říká, že žena a muž si rovni nejsou,“ reagoval Hilšer. Doplnil také, že Česká republika má jeden z nejvýraznějších rozdílů mezi platem muže a ženy.

Hraba se domnívá, že si vystačíme s přísněním českých zákonů, aniž bychom k tomu potřebovali mezinárodní smlouvu. „Záleží na tom, aby soudci skutečně odsuzovali trestné činy přísně a spravedlivě. Měli bychom soudce školit, protože je to na jejich odvaze soudit spravedlivě.“

S přijetím Istanbulské úmluvy by se podle Hilšera urychlila například tvorba zákona definující znásilnění. „Kdybychom úmluvu podepsali už před pěti lety, tak jsme dneska mohli být někde úplně jinde. Společenství států by nám nastavovalo zrcadlo a říkalo, že neplníme závazky, například, že bychom měli mít jedno lůžko na 10 000 obyvatel pro oběti násilí,“ myslí si Hilšer.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Obavy seniorů z elektronické občanky: Je instalace náročná a hrozí riziko krádeže?

Tagy: