Itálie na jaře o armádní pomoc nežádala. Máme čisté svědomí, říká generál Bubeník

Zoltán Bubeník

Podle ředitele sekce vojenského zdravotnictví Ministerstva obrany ČR a brigádního generála Zoltána Bubeníka neusilovala na jaře Itálie o armádní pomoc zdravotníků. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS také mimo jiné řekl, že do polní nemocnice v Letňanech dala armáda až 80 procent svého odborného či technického vybavení a všechna lůžka.

„Z informací od vojenských kolegů z Itálie nikdy nebylo na jaře jasné, že by požadovali pomoc. Ani tamní jednotlivé armádní služby v dané zemi nebyly kompletně zapojené. Můžeme mít čisté svědomí,“ řekl Bubeník v souvislostí s tím, že Česko nyní žádá o humanitární pomoc v boji proti koronaviru ostatní státy. Na jaře ale do Itálie například zdravotníky neposlalo.

Podle generála není ale jarní situace jihoevropské země s tou podzimní v Česku srovnatelná. „Tehdy Itálie nebyla v roli oficiálního žadatele,“ uvedl Bubeník a vysvětlil, že má na mysli zejména armádní pomoc, a ne všeobecně zdravotnickou.

Američané dorazí

Armádní složky hrají také důležitou roli v přípravě celé polní nemocnice v Letňanech, kde je v záloze až pět set lůžek pro pacienty s koronavirem. „Je tam 80 % odborného materiálu. To, co nám zůstalo, je v počtu jednotlivých kusů a pro případ, abychom měli nějakou zálohu, když se něco porouchá. Jinak lůžka jsme vyčerpali,“ popsal současnou situaci v armádním sektoru generál. Nemocnice je tak podle jeho slov připravena na první pacienty.

Do Česka má také zamířit na pomoc 28 amerických zdravotníků. „Prvotní záměr požádat o výpomoc tkví v tom, že už mají zkušenost s takovýmto zařízením. Jejich primární místo určení je nemocnice v Letňanech. O datu nástupu se jedná,“ prozradil Bubeník. Celkem by se v polním zařízení mělo pohybovat až 200 lékařů ve třech až čtyřech týmech, které budou i národnostně nakombinované.

Rozhovor Marie Bastlové se Zoltánem Bubeníkem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy:
jaro nemocnice Itálie Google NATO Letňany CNN Prima NEWS Marie Bastlová K věci Spotify Česko koronavirus česká armáda polní nemocnice Zoltán Bubeník armádní zdravotníci zdravotnický pracovník Ministerstvo obrany České republiky