Je libo očkování k nákupu? Izrael rozdává vakcíny i v Ikee, blíží se konci pandemie

Očkování v Ikee

Izrael očkuje proti covidu i v Ikee (zdroj: AP)

Zatímco v Česku dostalo první dávku vakcíny proti nemoci COVID-19 přes půl milionu lidí, Izrael hlásí sedmdesátiprocentní proočkovanost obyvatel starších 16 let. Země počtem obyvatel srovnatelná s Českou republikou je prvním státem na světě, který se množstvím prvních dávek dostal na hranici, již mnozí odborníci a epidemiologové považují za dostatečnou pro zastavení koronavirové pandemie.

Jde o hranici, na kterou upozorňuje velká část lékařů a expertů. Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula, jeho nástupce Jan Blatný (za ANO) nebo biochemik Jan Trnka se shodují, že k zastavení šíření pandemie je potřeba proočkovat 70 procent populace. Nejvíce se k pomyslné metě blíží Izrael, který stihl dát první dávku vakcíny už téměř 4 a půl milionu lidí starších 16 let. Více než třetina obyvatel poté dostala i dávku druhou, informoval web The Jerusalem Post. Česko by se stávajícím tempem očkování mohlo do stejné situace dostat až v létě 2023, vyplývá z dat analytického týmu webu Politico.eu.

Svátek a zákaz vycházení

Izraelci se ale obávají častého přenosu koronaviru během jednoho z nejznámější židovských svátků zvaného purim. Ten se koná 25. a 26. února, izraelská vláda ale zvažuje přísná opatření. „Budeme usilovat o zavedení zákazu nočního vycházení a výrazného omezení veřejné dopravy,“ uvedl tamní ministr zdravotnictví Yuli Edelstein s tím, že v těchto dvou dnech je ve hře také omezení pohybu od domova maximálně na jeden kilometr.

Izrael je v rychlosti očkování světovým premiantem, i když zpočátku nakupoval vakcíny za vyšší cenu a často bez schválení, která požaduje například Evropská agentura pro léčivé přípravky. V zemi na Blízkém východě využili k urychlení očkování například střediska v nákupních centrech.

Ta byla z nařízení vlády dlouho zavřená, po nedělním otevření se ale například zástupci nábytkářského giganta IKEA rozhodli, že vedle svých tří prodejen v zemi zřídí střediska, kde budou kvalifikované osoby podávat vakcínu, avšak pouze jiným pracovníkům zdravotnických oborů. K podobnému kroku se chystají po domluvě s ministerstvem zdravotnictví a okolními nemocnicemi také další obchodní domy.

Česko srovnatelné se Slovenskem a Srí Lankou

V Česku se v posledních týdnech očkuje rychlostí 10 tisíc vakcín denně. V přepočtu na milion obyvatel je to 901 použitých vakcín, tedy podprůměr Evropské unie, který činí přes 1 300. Zmíněný Izrael má stejný ukazatel na hodnotě 20 tisíc. Česko se tak může srovnávat například se Srí Lankou, Rakouskem nebo Slovenskem.

Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky se do České republiky dostalo zatím 671 tisíc dávek všech vakcín, tedy těch od firem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. Z úterního jednání Rady pro zdravotní rizika vyplynulo, že v průběhu týdne má dorazit dalších 195 tisíc. Z celkového počtu přijatých vakcín se ale téměř pětina ještě nepoužila, což kritici vládě vytýkají. Podle premiéra Andreje Babiše je to mimo jiné tím, že kraje neočkují stejně rychle.

Někde se například vypotřebují všechny dávky od společnosti Moderna, daný kraj poté musí žádat o doplnění zásob, protože očkovat vakcínami od dvou různých společností není možné. Nejrychleji zatím postupuje Jihočeský kraj, který do úterý stihl vypotřebovat 90 procent dodaného materiálu. První dávku dostalo v Česku 337 829 lidí, druhou poté 207 552.

Tagy: