Stačí už jen podpis. Mimořádně slibná dohoda má zastavit válku v Gaze, co všechno obsahuje?

Město Chán Júnis v Pásmu Gazy je v troskách.

Hamás vyjednává s Izraelem

Po více než půl roce představil Izrael dohodu o příměří, na kterou by mohl Hamás teoreticky přistoupit. Dohoda spočívá v zastavení palby a masivním propouštění palestinských vězňů výměnou za pár izraelských rukojmí. The Times of Israel uvedl, že klid zbraní by měl v první fázi trvat nejméně 40 dní.

Válka mezi Hamásem a Izraelem trvá už sedm měsíců. Pokusů o ukončení krveprolití už bylo více, po každé ale šlo jen o krátkodobá příměří a výměnu zajatců. Teď Izrael přinesl na stůl obří dohodu, která by měla válku významně zbrzdit. Informoval o tom web The Times of Israel, který také odkryl části utajované dohody.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Blíží se příměří v Gaze? Hamás vyšle delegaci, Turecko mezitím zastavilo obchod s Izraelem

Pilířem dohody je 40denní klid zbraní. Během tohoto období by se měla izraelská armáda postupně začít stahovat z určitých sektorů Pásma Gazy. V současnosti vojáci židovského státu ovládají většinu oblasti a je před nimi Rafah, poslední palestinská bašta, ve které ještě neproběhly pozemní operace. Včasné posvěcení dohody ze strany Hamásu by zřejmě utnulo izraelský plán na invazi do Rafahu.

Se stažením izraelských armád by Tel Aviv zároveň umožnil zvýšený přísun humanitární pomoci do Gazy. Každý den trvání dohody by se do Gazy mělo dostat 500 humanitárních nákladních aut včetně kamionů s palivem. Izrael by údajně přerušil letecký dohled nad Pásmem Gazy, a to každý den po dobu osmi hodin. A po deset hodin v případě, že ten den Hamás propustí některá rukojmí.

Jeden výměnou za desítky

Právě zajatci a rukojmí jsou další důležitou součástí dohody. Izrael, vědom minulých dohod s Hamásem, zde opět nastavil asymetrické požadavky. Za propuštěné rukojmí je ochotný pustit na svobodu mnohem více Palestinců.

V rámci dohody o výměnách zajatců a rukojmích ale nemá jít jen o počet, ale také o věk. Podmínky jsou totiž velmi specifické.

Hamás má v první fázi propustit nejméně 33 živých. Primárně ženy, vojačky, děti, starší, nemocné a raněné lidi. Sedmý den má teroristické hnutí odkrýt jména všech ostatních rukojmích, kteří jsou ještě naživu.

Za každou propuštěnou ženu a dítě by Izrael obratem pustil na svobodu 20 nezletilých a ženských vězeňkyň. Za každého staršího, nemocného nebo raněného rukojmího by pak Izrael pustil 20 vězňů, kterým je přes 50 let a jsou také ranění nebo nemocní. Ale jen v případě, že jim soud nevyměřil více než 10letý trest.

Za každou propuštěnou vojačku by Izrael přistoupil dokonce k výměně za 20 doživotně odsouzených Palestinců a ještě dalších 20 s vysokým trestem. Hamás v tomto případě může sepsat, koho by měl Izrael pustit. Židovský stát si ale ponechá právo veta.

Další částí komplikované dohody je jednání o dlouhodobém příměří. Strany by se měly v průběhu plnění dohody sejít a diskutovat o obnově řádu v Pásmu Gazy.

Cesta k dlouhodobému míru

Pokud by se podařilo naplnit 40denní klid zbraní, započala by druhá fáze dohody. Ta by spočívala v propouštění dalších rukojmích, bilaterálních jednáních o dalším postupu a 42denním klidu zbraní.

Třetí fáze by opět spočívala ve 42 dnech příměří. Mimoto by zahrnovala i výměnu padlých na obou stranách a implementaci pětiletého plánu na obnovu Gazy. Hamás by se ale měl zavázat, že neobnoví své vojenské struktury.

Signály o možné reakci Hamásu na tuto dohodu jsou smíšené. Web France 24 informoval, že je uskutečnění plánu reálné.

List The New York Times informoval, že americký ministr zahraničí Antony Blinken naléhá na Hamás, aby dohodu přijal. Podle Blinkena jde o tak vstřícnou dohodu, že by ji Hamás měl akceptovat. Americký ministr ale očekává od Izraele důsledné plnění a znovu zopakoval, že nepodporuje invazi do Rafahu.

VIDEO: Izrael bombarduje Rafah

Tagy: